Kabinetsakkoord over strengere WAO

Het kabinet heeft vrijdag de knoop doorgehakt over een nieuwe, strengere WAO per 1 januari 2006. Minister De Geus van Sociale Zaken sprak na afloop van de ministerraad van een 'moeilijk dossier'....

ANP

Het kabinet heeft wekenlang overlegd over de nieuwe WAO, waarbij ook is overwogen de operatie uit te stellen. Aanleiding waren problemen bij uitvoeringsinstantie UWV, die had laten weten meer voorbereidingstijd nodig te hebben. 'Het kostte moeite de ingewikkelde vragen te beantwoorden', stelde De Geus. Hij verwacht ook nog een stevige discussie in de Tweede Kamer.

In de afgelopen decennia is al diverse malen geprobeerd het aantal arbeidsongeschikten te beperken. De Geus toonde zich dan ook zeer content over het kabinetsbesluit. 'Een van de belangrijkste motieven voor mij om dit werk te gaan doen, was het veranderen van de WAO', aldus de minister. Volgens hem breekt er een 'nieuw tijdperk met perspectief' aan, omdat in de nieuwe wet wordt gekeken naar wat mensen nog wel kunnen en niet zoals in de huidige WAO naar hun arbeidsóngeschiktheid.

Kern van de nieuwe Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), zoals de WAO straks gaat heten, is dat alleen 'volledig' arbeidsongeschikten nog een uitkering krijgen. Werknemers die 35 tot 80 procent zijn afgekeurd, komen in de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en krijgen in principe alleen een loonaanvulling voor dat deel dat ze niet kunnen werken.

De Geus zei te verwachten dat verzekeraars uiteindelijk toch zullen besluiten om mee te werken aan de nieuwe WAO. Donderdagavond werd bekend dat het Verbond van Verzekeraars geen brood ziet in het nieuwe stelsel, zoals het kabinet hen heeft voorgesteld.

Volgens het kabinetsplan moeten zowel uitkeringsinstantie UWV als particuliere verzekeraars de verzekering voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten uitvoeren. Hun onderlinge concurrentie moet ervoor zorgen dat ze beter hun best doen zieke werknemers weer aan de slag te helpen. Maar volgens de verzekeraars ontbreekt een eerlijke startpositie ten opzichte van het UWV.

De private verzekeraars hebben in tegenstelling tot de publieke uitvoerder geen WAO-fonds als dekking voor de uitkeringen achter de hand en moeten helemaal vanaf nul beginnen met hun financiering. Hierdoor zullen ze in het begin hogere premies in rekening moeten brengen bij werkgevers.

Door de UWV-premie in 2006 met een toeslag te verhogen, wil het kabinet het verschil tussen de publieke en private uitvoering met de helft verkleinen. Volgens het Verbond biedt de toeslag echter geen soelaas en moet minimaal 80 procent van het verschil worden overbrugd.

De klacht van de verzekeraars over hun slechte positie betekent niet dat het nieuwe stelsel op de tocht komt te staan. Ook zonder de verzekeraars kan het kabinet de plannen doorzetten.

De Geus heeft oud directeur-generaal van de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) Kist gevraagd hoe het beste gelijke kansen gecreëerd kunnen worden voor verzekeraars en het UWV. Hij rekent op een 'gezaghebbend advies' van Kist binnen vier tot zes weken, maar wilde niet zeggen of het advies zonder meer wordt overgenomen.

Volgens premier Balkenende heeft De Geus de ruimte gekregen van het kabinet om met de verzekeraars nadere afspraken te maken, zodat zij een betere uitgangspositie krijgen ten opzichte van het UWV. De premier zei verder blij te zijn dat de WAO-maatregelen per 1 januari kunnen ingaan.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil volgende week een spoeddebat met De Geus over de problemen met de verzekeraars. De regeringsfracties CDA, VVD en D66 reageerden eerder deze week behoedzaam, maar niet afwijzend op de plannen.

Werkgevers en de vakbeweging zijn kritisch over de wijze waarop het kabinet de nieuwe WAO wil invoeren. FNV-bestuurder T. Heerts is zelfs wantrouwend en eist sneller duidelijkheid over de cijfers en premies. VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken vooral dat verzekeraars gelijke kansen moeten krijgen ten opzichte van het UWV. MKB-secretaris sociale zaken K. Kuiper: 'We willen geen gedwongen winkelnering bij het UWV.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden