NieuwsOpening sportscholen

Kabinet zwicht: sportscholen mogelijk al op 1 juli open

Als het coronavirus onder controle blijft, mogen de sportscholen al op 1 juli weer open. Dat heeft premier Mark Rutte woensdagavond bekendgemaakt.

Sporters maken gebruik van de fitnessapparatuur in een tent bij sportcentrum Hoorn.Beeld ANP

Het besluit is een ommezwaai in de discussie over de sportscholen, die verbolgen waren omdat zij niet voor 1 september hun deuren mochten openen. De afgelopen weken voerden zij een felle lobby om eerder open te kunnen. De belofte van het kabinet om een eerdere openstelling te onderzoeken, kon niet voorkomen dat één fitnessketen een kort geding aanspande.

Het kabinet zwicht nu door de openingsdatum alsnog naar voren te halen, al hadden de sportscholen gehoopt op 1 juni. Het kort geding is van de baan.

Algemeen directeur Ronald Wouters van branchevereniging NL Actief heeft ‘gemengde gevoelens’ bij het voorlopige kabinetsbesluit. ‘Wij vinden nog steeds dat we open kunnen op 1 juni, maar het besluit is nu wel een stuk naar voren gehaald.’ De branche is nog in gesprek met het ministerie van Economische Zaken voor financiële steun om de tussenliggende periode te overbruggen.

Harde voorwaarde

Ook sauna’s, casino’s en sportkantines mogen twee maanden eerder open. Rutte gaf er wel een soort winstwaarschuwing bij. ‘Het gaat alleen door als het ook echt kan.’ Een harde voorwaarde voor de verruiming is een ‘strak advies’ van het Outbreak Management Team in de laatste week van juni. Ook moeten de sportscholen en sauna’s zich strikt houden aan door het OMT voorgeschreven veiligheidsmaatregelen.

Met de eerdere versoepeling wijkt het kabinet af van de raad die het OMT gaf. Dat wilde het kabinet dinsdag volgens de NOS nog niet adviseren om de sportscholen te heropenen. De wetenschappers vreesden dat het coronavirus zich in de sportzalen zou kunnen verspreiden en wezen op de zogeheten aerosolen die vrijkomen bij intensieve beweging. Als deze vloeistofdeeltjes ronddwalen, zou het virus zich makkelijker kunnen verspreiden. Anderhalve meter afstand houden biedt dan geen soelaas.

‘Stel vakanties uit’

De premier temperde de verwachtingen over buitenlandse zomervakanties. Die kunnen wat het kabinet betreft alleen naar landen ‘waar de risico’s vergelijkbaar zijn met die in Nederland’. Koste wat het kost moet worden voorkomen dat reizigers het virus mee terugnemen en hier voor een nieuwe uitbraak zorgen, aldus Rutte, die waarschuwde dat geen enkele bestemming gegarandeerd veilig zal zijn. ‘Er is altijd het risico dat zo’n land toch weer op slot gaat.’

Volgende week hoopt het kabinet meer te kunnen zeggen over de vakanties. Niet zeker is dat het kabinet dan al een lijst heeft met goedgekeurde vakantielanden. ‘Dat is echt complex. Je ziet in heel Europa dat alle landen aan het worstelen zijn’, aldus Rutte. Het kabinet vraagt Nederlanders die in eigen land blijven om hun vakantie zo mogelijk tot na de schoolvakanties uit te stellen.

Eerste versie app

Een eerste ontwerp is klaar voor de app die moet helpen bij de opsporing van nieuwe besmettingen. In juni moet de app ‘ergens worden getest’, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). In april mislukte een eerste haastige poging om tot zo’n corona-app te komen, maar het kabinet blijft geloven in de meerwaarde als aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD’en.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden