Kabinet zwicht: meer geld voor politie en justitie

De oppositie heeft de coalitie van VVD en PvdA zodanig onder druk gezet dat er meer geld naar de politie, het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht gaat. Coalitiepartijen VVD en PvdA beseffen dat ze zich aan de wil van de oppositie moeten onderwerpen nu hun coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Emile Roemer (SP) voerde donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen het oppositieleger aan in het verzet.Beeld anp

'Een houtje-touwtjebegroting', zo noemt de oppositie de ramingen voor justitie, gevolgd door een lange lijst grieven. Het oprichten van een Nationale Politie blijkt veel duurder dan verwacht; om het te betalen, dreigen opleidingsbudgetten voor agenten te worden gehalveerd.

Het Openbaar Ministerie kan door de bezuinigingen zijn werk niet meer doen en dreigt zijn gezag te verliezen. Rechtbanken van Alkmaar tot Zutphen moeten sluiten. En dan zijn er nog de bezuinigingen op de rechtsbijstand en de griffierechten waarmee de Eerste Kamer bij voorbaat niet akkoord gaat. Volgens het CDA kost het 200 miljoen om al die gaten te repareren.

SP-voorman Emile Roemer voert donderdag het oppositieleger aan in het verzet. Al vroeg op de dag sluipt SP-Kamerlid Ronald van Raak door de vergaderzaal. Hij deelt links en rechts een motie-Roemer uit, die de regering in kort bestek 'verzoekt de noodzakelijke financiële middelen' vrij te maken.

Het staat er vriendelijk, maar deze woorden zouden het kabinet-Rutte II in gevaar kunnen brengen. Als Rutte cum suis deze oproep negeren, dan verwerpt de oppositie de justitiebegroting in de Eerste Kamer. Dat kan zowel een minister als een heel kabinet fataal worden.

Nu het kabinet aan 'de overkant' geen meerderheid heeft, kijkt de Eerste Kamer voortdurend mee over de schouders van de Tweede. CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks - ze weten dat ze eisen kunnen stellen in ruil voor de stemmen van hun senatoren.

Stomverbaasd

De oppositiepartijen proberen geld te regelen voor banen, extra lastenverlichting, vergroening. Rutte zegt dat hij het gesprek daarover wil voortzetten, in het openbaar, want 'Buma (CDA) is met geen stok de achterkamertjes in te krijgen'.

Maar het opvallende is: net als het over justitie gaat, doet Rutte alsof hij de blikken van de senatoren niet voelt. Hij wil onderzoek, feiten en cijfers, maar voorlopig niet meer geld. De oppositie is stomverbaasd.

D66-fractievoorzitter Pechtold: 'U stuurt die braverik van een minister Van der Steur gewoon die kant op om hem een pak op z'n donder te laten geven.'

Alexander Pechtold (D66) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld anp

Pas als 's avonds de fractievoorzitters van VVD en PvdA aan het woord komen blijkt dat er toch een rem zit op het kabinetsbeleid. Halbe Zijlstra (VVD) vraagt Rutte het signaal van de oppositie serieus te nemen.

En PvdA-leider Diederik Samsom wil dat het kabinet 'door de staatsrechtelijke barrière heen breekt'. Tegen de oppositie spreekt hij de verlossende woorden: 'U heeft mijn partij aan uw zijde om te werken aan een oplossing.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden