Kabinet zoekt 378 miljoen euro voor JSF

Het geld dat voorgeschoten moet worden aan de industrie bij deelname aan de JSF is er nog niet. Wel wegen de belangen van het bedrijfsleven veel zwaarder dan toen de F-16 werd aangeschaft....

Het is onwaarschijnlijk dat het kabinet vrijdag een beslissing neemt over deelname aan de ontwikkeling van de nieuwe Amerikaanse gevechtsjager Joint Strike Fighter. Die zou de vervanger van de F-16 moeten worden. Het kabinet zoekt op de rijksbegroting nog 378 miljoen euro.

Dat bedrag moet worden voorgeschoten aan de Nederlandse industrie, die vanaf 2007 in totaal 190 miljoen euro zal terugbetalen. De ministers van Financiën, Economische Zaken en Sociale Zaken moeten de last delen, maar zij zijn er nog niet uit wie welk deel moet bij bijdragen.

Het ministerie van Defensie draagt al 432 miljoen euro bij aan de 811 miljoen euro die de staat in totaal moet opbrengen. Het ministerie zit daarmee aan de grenzen van zijn begroting.

De onduidelijkheid over de voorfinanciering was afgelopen vrijdag tijdens de ministerraad de belangrijkste reden voor twijfels bij PvdA-bewindslieden. Alle VVD-ministers staan sinds vorige week achter de aanschaf van de JSF. Toen besloot de Nederlandse industrie, die kan deelnemen aan de ontwikkeling, 70 miljoen euro extra te betalen als compensatie voor de orders. Het bedrijfsleven bracht daarmee de totale bijdrage op 190 miljoen euro.

De ministerraad heeft de verantwoordelijke ministers De Grave, Jorritsma en Zalm gevraagd deze week met een aanvullende notitie te komen over de vragen die zijn gerezen. Premier Kok heeft zich in de raad nog niet uitgesproken.

In de raad rezen ook vragen over de exacte aanschafprijs van de JSF, die afhankelijk is van het aantal vliegtuigen dat wereldwijd wordt verkocht. De betrokken ministers kenden op veel van deze vragen het antwoord nog niet. Met name PvdA-minister Pronk stelde kritische vragen en eiste meer tijd om alles te lezen.

Vooral in PvdA en D66 wordt sinds vrijdag druk overlegd over de deelname in het Amerikaanse project. Dit weekeinde maakte D66-leider De Graaf duidelijk dat zijn partij tegen deelname is aan de ontwikkeling van de JSF. Hij wil over tien jaar, als de F-16 echt vervangen moet worden, bekijken welk toestel het beste is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden