NieuwsWIA

Kabinet ziet af van bezuiniging op arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het kabinet ziet af van de voorgenomen bezuinigingen op de arbeidsongeschiktheidsverzekering WIA. Minister Koolmees van Sociale Zaken komt hiermee tegemoet aan bezwaren van de vakbeweging tegen de aanscherping van de keuring voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Beeld ANP XTRA

Met het schrappen van de strengere eisen aan langdurig arbeidsongeschikten vervalt een bezuiniging van 300 miljoen euro uit het regeerakkoord. Koolmees denkt dit op te vangen doordat minder mensen zich gaan melden voor zo’n WIA-uitkering.

Koolmees baseert deze verwachting op afspraken die hij heeft gemaakt met het kleinbedrijf en verzekeraars. Verzekeraars gaan een polis aanbieden waarmee alle verplichtingen van kleine werkgevers tegenover uitgevallen werknemers worden overgenomen. Een van deze verplichtingen is het zoeken en liefst vinden van vervangend werk, de ‘reïntegratie’. Koolmees verwacht dat verzekeraars hun werk goed doen, waardoor minder uitgevallen werknemers zich melden voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Alle werkgevers moeten zieke werknemers twee jaar het loon doorbetalen en tegelijk proberen de uitgevallen werknemer te reïntegreren. De werknemer moet daaraan meewerken. Hierbij gelden voor vooral de werkgever een reeks bureaucratische verplichtingen. Als de werknemer na twee jaar nog niet aan de slag is, kan hij in aanmerking komen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De laatste jaren krijgen meer mensen dan verwacht zo’n uitkering.

Het kabinet wilde daarom de keuringseisen aanscherpen. De vakbeweging liep hiertegen van meet af aan te hoop. Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV, is vol lof over Koolmees dat hij ‘de politieke moed toont’ om de plannen te schrappen. Vakbeweging, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken gaan nu kijken naar de praktische werking van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarbij worden onder meer de keuringseisen en voorwaarden die aan uitkeringsgerechtigden worden gesteld, onder de loep genomen.

Het kabinet maakt 450 miljoen euro vrij om met name kleine bedrijven te helpen bij de loondoorbetaling bij ziekte. Werkgevers blijven wel twee jaar betalen voor een zieke werknemer. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken afgesproken met de werkgeversorganisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden