NieuwsSpoedberaad

Kabinet zet mogelijk een streep door introductieweken studenten

Premier Mark Rutte bespreekt vandaag met de meest betrokken ministers hoe de hernieuwde opmars van het coronavirus kan worden gestopt. Er zijn vooral zorgen over introductieweken voor studenten en over vakantiegangers die terugkeren uit risicogebieden. Na afloop geeft Rutte samen met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de eerste persconferentie over het coronavirus in anderhalve maand.

Studenten delen in Rotterdam flyers en mondkapjes uit om het bewustzijn over Covid-19 te vergroten. Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Studenten delen in Rotterdam flyers en mondkapjes uit om het bewustzijn over Covid-19 te vergroten.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Het extra kabinetsberaad werd ingepland nadat het besmettingen met het coronavirus de afgelopen weken sterk is opgelopen. Daardoor nam ook de druk op kabinet om in actie te komen vanuit de Tweede Kamer toe. Met name de linkse oppositie is erg kritisch en verwijt Rutte een gebrek aan regie.

Het kabinet zou volgens Haagse bronnen overwegen een streep te zetten door de introductieweken voor studenten. Gevreesd wordt dat de coronamaatregelen tijdens deze evenementen onvoldoende zullen worden nageleefd. De afgelopen weken bleken onder studenten meerdere coronabrandhaarden te zijn ontstaan.

De Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. zette eerder deze week de kennismakingsperiode stop wegens vier coronabesmettingen bij leden en aspirant-leden. Ook in Rotterdam zijn grote zorgen om het hoge aantal besmettingen onder studenten.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is teleurgesteld dat de introductieweken voor studenten waarschijnlijk worden afgelast. ‘Het is logisch dat er scherpe maatregelen gelden. Maar studenten moeten kennis kunnen maken met elkaar en de opleiding’, zegt Freya Chiappino, vicevoorzitter van de LSVb. Ze benadrukt het belang van de kennismakingsweken voor nieuwe studenten, juist nu veel onderwijs digitaal wordt gegeven.

Teststraat op Schiphol

Voor terugkerende vakantiegangers wordt mogelijk een teststraat ingericht op Schiphol. Daar kunnen reizigers zich dan vrijwillig en laagdrempelig laten testen. Voor terugkeerders uit risicolanden geldt een dringend advies om na terugkeer twee weken in quarantaine te gaan. Bij een goede uitslag kan die periode mogelijk worden verkort.

Voor terugkeerders uit landen waarvoor een oranje of rood reisadvies geldt, geldt een dringend advies om na thuiskomst twee weken in quarantaine te gaan. Maar als zij in korte tijd twee keer negatief testen, kan die periode mogelijk worden verkort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden