Kabinet zet invoering minimale straffen door

Het kabinet zet het plan voor de invoering van minimumstraffen voor zware misdrijven door. Het wetsvoorstel is vrijdag ingediend bij de Tweede Kamer. Minister Opstelten van Veiligheid negeert daarmee het massieve verzet vanuit de rechterlijke macht.

VAN ONZE VERSLAGGEVER RAOUL DU PRÉ

DEN HAAG - Het kabinet wil een zwaardere straf voor mensen die binnen tien jaar voor de tweede keer een misdrijf plegen waarop acht jaar cel of meer staat. Zij krijgen de tweede keer dan minstens de helft van de maximale straf opgelegd. Rechters mogen hiervan niet meer afwijken.

Premier Rutte zei vrijdag dat hij hoopt dat er een waarschuwende werking van uitgaat: 'Dit land keert zich tegen je als je zware misdrijven begaat. En dat zul je merken aan de zware straf die je krijgt.'

Opstelten wilde eerst de minimumstraffen alleen voor misdrijven waarop twaalf jaar cel of meer staat, in de praktijk vooral moord en verkrachting. Het plan is aangescherpt zodat ook andere misdadigers in aanmerking komen, zoals verspreiders van kinderpornografie en personen die seksueel misbruik maken van kinderen. Ook zware mishandeling, mensenhandel en zeer gewelddadige overvallen vallen onder het nieuwe regime.

De Raad voor de Rechtspraak en De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak verzetten zich al enige tijd fel tegen het wetsvoorstel. De rechters vinden dat zij worden aangetast in hun autonomie en in hun vrijheid om 'maatwerk' te leveren. Nu wegen zij bij hun oordeel vele belangen en situaties mee: van het slachtoffer, de samenleving en de omstandigheden tijdens een misdrijf.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden