Kabinet zelf schuldig aan trage groei

Het kabinet heeft zelf schuld aan het trage herstel van de economie. Volgend jaar trekt de economische groei slechts mondjesmaat aan, omdat consumenten de hand op de knip houden en bedrijven nauwelijks investeren....

'Onzekerheid bij burgers en bedrijven over de directe gevolgen van de diverse maatregelen lijkt een duidelijk herstel van vertrouwen nog in de weg te staan.' Dat zegt het Centraal Planbureau (CPB) in de jaarlijkse Macro Economische Verkenning (MEV), die volgende week dinsdag samen met de Miljoenennota wordt gepubliceerd.

De economische groei trekt in 2005 met een kwart procent aan tot 1,5 procent. Dat is vrijwel geheel te danken aan de groeiende export. Het herstel blijft daarmee achter bij het Europese gemiddelde. De achteruitgang van de concurrentiepositie in de afgelopen jaren verhindert dat de Nederlandse economie ten volle profiteert van de internationale economische opleving.

Het CPB stelt vast dat het kabinet toch kiest voor hervorming en versterking van de economie ondanks de nadelige effecten op korte termijn. Die keuze moet ertoe leiden dat het op langere duur economisch beter gaat. 'Maar vooralsnog lijkt de stemming meer bepaald te worden door onzekerheid over de gevolgen van diverse maatregelen voor de eigen situatie, een onzekerheid die mede gevoed wordt door de spanningen tussen het kabinet en de sociale partners', stelt het Planbureau vast.

Hoewel de economie langzaam maar zeker beter presteert, is daar op de arbeidsmarkt nog weinig van te merken, blijkt uit de MEV. Dit jaar neemt de werkgelegenheid met 1,25 procent af, de grootste daling in twintig jaar. De werkloosheid loopt, volgens de raming van het CPB, volgend jaar nog op tot 550 duizend of 7 procent van de beroepsbevolking, meer dan het dubbele van 2001. Het Planbureau ziet inmiddels tekenen van herstel, maar acht loonmatiging nog steeds geboden, ondanks lastenverzwaringen door de overheid en hogere pensioenpremies.

De inkomens van werknemers en uitkeringsgerechtigden stijgen dan ook niet of nauwelijks. 'Een gelijktijdige daling van zowel lonen als uitkeringen is in de afgelopen decennia alleen in 1991 voorgekomen', zegt het Planbureau. Daardoor nemen ook de bestedingen af. 'In de naoorlogse periode ontwikkelde de consumptie zich alleen in het begin van de jaren tachtig nog slechter.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden