Kabinet zegt uitkeringsverdrag met Marokko op

Na ruim een jaar moeizaam en vergeefs onderhandelen met de Marokkaanse regering, zet Nederland de ultieme stap: het zegt het verdrag met Marokko over uitkeringen op. Het voorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken staat geagendeerd voor de ministerraad van vrijdag, zo bevestigen diverse goed ingevoerde bronnen op het Binnenhof.

Minister Lodewijk Asscher vandaag tijdens een bijeenkomst over werkgelegenheid van de Europese Unie. Beeld afp
Minister Lodewijk Asscher vandaag tijdens een bijeenkomst over werkgelegenheid van de Europese Unie.Beeld afp

Het gaat om het verdrag waarin de export van kinderbijslag, het kindgebonden budget en nabestaandenuitkeringen is geregeld. De gesprekken over aanpassing zijn vastgelopen. Nederland zal voor nieuwe gevallen de uitkering verlagen naar de Marokkaanse koopkracht, voor al lopende uitkeringen kan dat niet.

Het op handen zijnde kabinetsbesluit heeft vooral een politieke signaalwerking. In 2015 zal het naar verwachting slechts enkele miljoenen euro's opleveren. Een politiek risico is er ook: het kabinet moet vrezen dat Marokko op zijn beurt tegenstappen zal zetten, zoals het stoppen met de samenwerking met de Nederlandse politie en justitie in de strijd tegen Nederlands-Marokkaanse criminelen.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer zal tegen het op handen zijnde kabinetsbesluit zijn, mocht het zo ver komen, melden ingewijden vanavond. Ze noemen het onverstandig het verdrag op te zeggen: 'Crimineel geld kan dan niet meer worden teruggehaald, en controle op fraude met uitkeringen is dan een probleem.' Een Kamermeerderheid is voor het opzeggen van het verdrag.

Woonlandbeginsel

Splijtzwam is de Nederlandse wens om de hoogte van de geëxporteerde uitkeringen aan te passen aan het welvaartsniveau in Marokko. Het kabinet ijvert al bijna anderhalf jaar om het `woonlandbeginsel' ook bij de uitbetaling van uitkeringen naar Marokko te introduceren. Uitkeringen die naar landen buiten de Europese Unie worden overgemaakt, worden aangepast aan de koopkracht in dat land.

Bij Marokko kon dat niet door het verdrag met dat land. Weliswaar maakte Nederland lagere uitkeringen over maar de Nederlandse rechter haalde daar keer op keer een streep door. Nederland moest daardoor steeds de volle mep blijven betalen.

Kort voor de zomer liet het kabinet weten in `complexe' onderhandelingen te zijn waar nog geen begin van overeenstemming mogelijk leek. Asscher zou tot eind september, begin oktober verder spreken met de Marokkanen en dan een beslissing nemen. In een brief aan de Tweede kamer schreef Asscher in juni dat hij eenzijdig opzeggen onverstandig vond. De Kamer had toen net een VVD-motie aangenomen die Asscher opriep dat zo nodig wel te doen. Hij is hij nu kennelijk over zijn bezwaren heen gestapt.

Inspecteur

Asscher heeft steeds gewaarschuwd voor de risico's. Het bestrijden van fraude met sociale uitkeringen zal worden bemoeilijkt, vreest hij. Nu werkt de Marokkaanse overheid nog mee om daar te laten controleren of bijstandsgerechtigden daar vermogen - spaarrekening, land, een huis - hebben. Dat is niet verenigbaar met een bijstandsuitkering. Vorig jaar zijn er 71 onderzoeken geweest,in de helft van de gevallen bleken de zaken niet in orde. Dat leidde onder meer tot boetes, stopzetting of terugvordering van uitkeringen. Als controle onmogelijk wordt, zal de fraude toenemen, zo verwachten Asschers ambtenaren.

Asscher moet nog wel verschillende collega's in de ministerraad overtuigen. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken verwacht diplomatieke schade in de betrekkingen met Marokko. Hij moet inschatten of het dat waard is. Economische schade wordt gevreesd door minister Henk Kamp van Economische Zaken. Marokko is op meerdere economische terreinen een belangrijke partner voor Nederland, zo heeft Kamp Asscher laten weten.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken verwacht diplomatieke schade in de betrekkingen met Marokko. Beeld anp
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken verwacht diplomatieke schade in de betrekkingen met Marokko.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden