Kabinet wil werkloosheid migrantenjongeren aanpakken

Het kabinet gaat zich extra richten op de jeugdwerkloosheid onder migrantenjongeren. Die ligt met 24 procent een stuk hoger dan de 11 procent onder alle Nederlandse jongeren.

redactie
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Van de migrantenjongeren zonder diploma is zelfs 30 procent werkeloos. 'Onwenselijk hoog', aldus de ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Jet Bussemaker (Onderwijs) vandaag.

De ministers gaan met honderd werkgevers afspraken maken om jongeren zo snel mogelijk aan de slag te krijgen. Asscher en Bussemaker nemen de adviezen over van Mirjam Sterk, die vandaag haar laatste dag heeft als 'ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid'. Sterk pleit voor extra aandacht voor migrantenjongeren met een 'buurtgerichte aanpak' die al op lagere scholen begint. Ook is meer hulp nodig voor kwetsbare jongeren zonder diploma. Daar komt 7 miljoen euro extra voor beschikbaar.

Speciaal voor de migrantenjeugd komen er projecten in Den Haag, Amsterdam, Eindhoven, Leeuwarden en Zaanstad. Oorzaak van de hoge werkloosheid in deze groep is volgens Asscher en Bussemaker vaak een opeenstapeling aan problemen in bepaalde wijken in de steden. Vooral jongeren die niet op z'n minst een opleiding op mbo 2-niveau hebben afgerond, hebben het zwaar. Zij zijn twee keer zo vaak werkloos als jongeren die zo'n startkwalificatie wel hebben en hebben vaker een bijstandsuitkering.

Mirjam Sterk. Beeld ANP
Mirjam Sterk.Beeld ANP

Nieuwe aanpak

De nieuwe aanpak van de jeugdwerkloosheid heeft de afgelopen twee jaar effect gehad. Ongeveer 23.000 jongeren hebben een baan, leerwerkplek of stage gekregen bij een werkgever. Daarnaast zijn nog eens 9000 jongeren voorbereid op een opleiding of werk.

Mirjam Sterk kijkt positief terug op haar twee jaar ambassadeurschap. 'Vanaf het begin heb ik gezegd dat ik geen banenmachine ben. Het kabinet is dat ook niet. De jeugdwerkloosheid laat zich niet bij wet regelen. Maar wat belangrijk is, is dat wij veel nieuwe initiatieven hebben aangejaagd en dat het thema jeugdwerkloosheid hoger op de agenda is komen te staan. Daar zijn we goed in geslaagd', aldus Sterk tegen het ANP.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden