Nieuws Tabaks- en rookwarenwet

Kabinet wil vrije verkoop ‘rookvrije sigaret’ van Philip Morris inperken

Het kabinet wil de verkoop beperken van de IQOS, de sigarettenvervanger van Philip Morris die tabak verhit in plaats van verbrandt. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid in een Kamerbrief naar aanleiding van onderzoek van het RIVM.

De IQOS heatstick verbrandt de tabak niet, maar verhit tot 350 graden. Beeld REUTERS

Doordat IQOS zelf geen tabak bevat – de tabakhoudende ‘heatsticks’ moeten er apart ingestopt worden – valt hij buiten de Tabaks- en rookwarenwet. Het apparaatje is sinds vorig jaar in Nederland te koop en hoeft niet aan de strenge eisen te voldoen die wel gelden voor sigaretten en e-sigaretten. Het ligt daarom zonder waarschuwing of leeftijdsgrens in de schappen. Ook geldt er geen reclameverbod. Bij de apart verkochte tabak staat ‘dit tabaksproduct schaadt uw gezondheid en is verslavend’.

Rookloze producten

Uit eigen onderzoek van Philip Morris bleek dat de zogenoemde heatsticks 90 tot 95 procent minder schadelijke stoffen uitstoten dan sigaretten. Daarmee beperkt de IQOS de schade bij mensen die niet kunnen stoppen met roken, denkt het bedrijf. ‘Er zijn in Nederland drie miljoen volwassen rokers, die zijn beter af met rookloze producten als IQOS dan met gewone sigaretten’, aldus een woordvoerder.

Toch riepen Nederlandse artsen vorig jaar in de Volkskrant op om de sigarettenvervanger hetzelfde te behandelen als andere tabak. Minder kankerverwekkend is immers nog altijd kankerverwekkend en de werkelijke gezondheidsgevolgen kennen we pas over twintig jaar, stellen zij.

Toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn vroeg het RIVM om nader onderzoek. Dat concludeert nu dat er inderdaad minder schadelijke stoffen vrijkomen bij het verhitten van de tabak, maar dat de gezondheidseffecten onduidelijk blijven.

‘Soms geeft een stof hetzelfde schadelijke effect bij een lagere hoeveelheid. Daarom betekent een halvering van de hoeveelheid van een stof soms een halvering van het schadelijke effect, en is dat een andere keer slechts een beetje minder’, aldus het instituut. Ook zit in de heatsticks net zo veel verslavende nicotine als in sigaretten. Desondanks noemt het RIVM het waarschijnlijk dat de IQOS minder schadelijk is dan normaal roken.

Wetswijziging

Staatssecretaris Blokhuis wil de Tabaks- en rookwarenwet wijzigen vanwege de schadelijkheid en verslavendheid van de nieuwsoortige tabaksproducten, schrijft hij in de Kamerbrief. ‘Deze apparaten en accessoires zijn geen normale producten en passen niet in het tabaksontmoedigingsbeleid.’ Wanneer de wetswijziging naar de Kamer gaat is onduidelijk.

Bij Philip Morris vinden ze de houding van Blokhuis eenzijdig. ‘Wij pleiten voor differentiatie tussen producten waarbij wel en geen verbranding plaatsvindt’, aldus de woordvoerder. ‘Bovendien is de roker gebaat bij informatie over de voordelen van rookloze producten ten opzichte van traditionele rookwaren.’

Longarts en antitabaksactivist Pauline Dekker is blij met de stap van de staatssecretaris. ‘Philip Morris zet IQOS als vermeend gezonder alternatief in de markt en dat is misleidend. Sigaretten doden jaarlijks twintigduizend mensen. Stel nu dat aan de IQOS inderdaad maar tien procent sterft. Dan breng je een nieuw product op de markt dat tweeduizend mensen per jaar doodt.’ En daarbij horen stevige waarschuwingen, vindt Dekker. Ze is bang dat rokers afzien van stoppen door dit als gezonder gepresenteerde alternatief.

Deze longarts bestrijdt de tabaksindustrie op alle fronten, van rechtszaal tot televisiestudio

Tabaksfabrikanten zijn criminele multinationals, vindt longarts Wanda de Kanter (58). Ze bestrijdt de tabaksindustrie op alle fronten, van de rechtszaal tot de televisiestudio. En keihard, want 'je kunt brave voorlichting blijven geven tot je een ons weegt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden