Kabinet wil verplichte legitimatie op 14de jaar laten ingaan

Iedereen vanaf 14 jaar moet in de toekomst een geldig identiteitsbewijs op zak hebben, als het aan het demissionaire kabinet-Balkenende ligt. Eind vorig jaar nog dacht het kabinet aan de invoering van een algemene identificatieplicht vanaf 12 jaar...

Na kritiek uit de samenleving hebben de ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken besloten de minimumleeftijd te verhogen met twee jaar.

Daarmee loopt Nederland meer in de pas met andere Europese landen, waar de plicht ingaat op 15- of 16-jarige leeftijd.

Een identificatieplicht als middel om criminaliteit te bestrijden, was opgenomen in het regeerakkoord van CDA, VVD en LPF, dat de grondslag vormt voor het huidige kabinet. De drie partijen hebben na de verkiezingen van januari nog steeds een meerderheid in het parlement.

De aankondiging van een identificatieplicht stuitte op verzet van onder meer de Nederlandse Orde van Advocaten, de Jeugdraad en voorvechters van privacy.

Het kabinet bestrijdt het bezwaar dat de invoering van de plicht 'buitenlanders of vreemdelingen onevenredig zal treffen'. Er zullen geen afzonderlijke controles komen op het bezit van identiteitsbewijzen, zei het ministerie van Justitie vrijdag in een toelichting. Identiteitscontroles moeten passen in de 'normale' taakuitoefening van agenten en andere opsporingsambtenaren. Naar huidig recht mag de politie alleen verdachten van een strafbaar feit vragen zich te legitimeren.

Personen die aangehouden worden zonder geldig document (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) riskeren, overeenkomstig het oorspronkelijk plan, een celstraf van maximaal twee maanden of een boete van ten hoogste 2250 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden