nieuws vuurwerkverbod

Kabinet wil uitbreiding vuurwerkverbod: ‘We kunnen niet op deze voet door’

Het kabinet komt met een serieuze inperking van de toegestane soorten consumentenvuurwerk. Dat zei minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vrijdag. ‘Een belangrijke leidraad’ wordt het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die in 2017 adviseerde knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Een algeheel verbod gaat het kabinet net wat te ver. 

Een klant laadt zijn auto vol tijdens de eerste dag van de vuurwerkverkoop. Nederlanders trekken de grens over om vuurwerk in te kopen in Duitsland, waar het doorgaans goedkoper is. Beeld ANP

‘Deze jaarwisseling is voor veel mensen niet het feest geworden wat het moet zijn’, zei Grapperhaus na afloop van de ministerraad. ‘Geweld, letsel, het oneigenlijke gebruik van vuurwerk, brandstichting, vernielingen... Het zijn echt groepen mensen die er een wildwest-puinhoop van hebben gemaakt.’

Grapperhaus gaat ook 'faciliterende maatregelen’ treffen zodat de politie beter kan handhaven in de Nieuwjaarsnacht. Daarnaast wil hij samen met minister Dekker (Rechtsbescherming) vaart zetten achter het wetsvoorstel dat het opleggen van taakstraffen moet verbieden bij geweld tegen hulpverleners.

Het is de bedoeling dat al bij de volgende jaarwisseling de bredere vuurwerkban van kracht is. Grapperhaus wil zijn pakket aan maatregelen daarom nog voor de voorjaarsvakantie naar de Tweede Kamer sturen.

Geen totaalverbod

Voor de grootste regeringspartijen VVD en CDA betekent het besluit een behoorlijke omslag in het denken. De liberale VVD huldigde lang het standpunt dat het recht op vuurwerkplezier niet belemmerd moest worden door al te veel overheidsbemoeienis.

Partijleider en minister-president Rutte vindt dat dit standpunt inmiddels niet meer overeind kan blijven. ‘Het is een moeilijke afweging’, zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. ‘Heel veel mensen gaan naar buiten, steken wat vuurwerk af, ruimen de rotzooi op en hechten erg aan deze mooie traditie. Ik snap dat mensen dit belangrijk vinden. Ik heb het vroeger ook gedaan. En toch moeten we kijken hoe we hiermee verder gaan. Het kan niet blijven bij het verbod dat we eerder al aankondigden op de zwaarste soorten vuurwerk.’

De komende weken gaan de betrokken ministers in gesprek met burgemeesters, de politie en deskundigen over de gewenste aanpak. Rutte beklemtoonde vrijdag dat een totaalverbod op consumentenvuurwerk ‘onwaarschijnlijk’ is. ‘Dat is een te verre inperking. En ik denk niet dat het nodig is.’ Daarmee laat hij de mogelijkheid open dat sierpotten en fonteinen wel in de winkels blijven liggen. 

Meer incidenten

Uit het verslag dat de politie opmaakte van de jaarwisseling blijkt dat er ruim 9300 incidenten plaatsvonden, waaronder branden en ontploffingen, geweld tegen hulpverleners en vernielingen. Dat zijn er 400 meer dan het jaar ervoor. In een derde van alle incidenten speelde vuurwerk een hoofdrol. Het werkelijke aantal incidenten zou nog hoger liggen: volgens de politie melden agenten kleinere vergrijpen niet altijd omdat ze denken dat het geweld ‘erbij hoort’ met Oud en Nieuw. Wel daalde het aantal aanhoudingen licht. 

In Oost-Nederland waren de agenten het drukst: Overijssel en Gelderland telden ruim 1600 incidenten per politie-eenheid. In Amsterdam was het relatief het kalmst met 302 incidenten per eenheid.

Vuurwerkverkopers: ‘Politici moeten zich niet laten leiden door de waan van de dag’
De vuurwerkverkoop is vaak een bijverdienste van middenstanders. Zij hebben fors moeten investeren in veiligheid en dreigen bij een verbod inkomsten mis te lopen. Wat zien zij als de oplossing?

Een eigen, lokaal vuurwerkverbod: bijna de hele Amsterdamse raad wil het, burgemeester Halsema niet
Niet vaak toonde de Amsterdamse gemeenteraad zich zo eensgezind. Afgezien van Forum voor Democratie spraken VVD, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, SP en D66 donderdag hun steun uit voor een lokaal vuurwerkverbod. Maar die politieke verbroedering overtuigde burgemeester Femke Halsema niet. 

Hoe verliep de jaarwisseling in Vlaanderen, waar voor het eerst een vuurwerkverbod gold?
De burgemeester van Leuven komt geregeld tijdens de nieuwjaarsnacht in Nederland, en telkens schrikt hij van de hoeveelheid vuurwerk die er wordt afgestoken. ‘Het knalt maar door – zo hard, en zoveel, en dat urenlang!’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden