Kabinet wil systeem pgb nog niet opgeven

Het kabinet gaat onderzoeken of er een nieuw systeem moet komen voor de uitkering van persoonsgebonden budgetten (pgb's). Op de korte termijn verandert er weinig en zal de zwaar bekritiseerde Sociale Verzekeringsbank (SVB) hoofduitvoerder blijven.

Beeld anp

De coalitiepartijen VVD en PvdA drongen dinsdag in de Tweede Kamer aan op een studie naar alternatieven voor de uitkering van pgb's, waarmee hulpbehoevenden hun eigen zorg kunnen inkopen. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid zei daar zelf ook aan te hechten. 'We moeten die studie ook zeer, zeer serieus nemen. De alternatieven moeten een gelijke kans krijgen. Het gaat erom welke aanpak het beste scoort.'

Toch hield de PvdA'er vol dat zijn eigen systeem nog steeds kan werken als er eenmaal voldoende vereenvoudigingen en aanpassingen zijn doorgevoerd. 'Ik heb er ook vertrouwen in dat de SVB deze taak kan uitvoeren.'

Zeker de VVD heeft dat vertrouwen niet meer en wil het liefst dat gemeenten zelf de uitbetaling van zorggelden gaan doen. Op korte termijn kan dat niet, erkent de coalitiepartij. Een nieuw systeem kan ook pas op z'n vroegst in 2018 ingevoerd worden.

Afhankelijk van andere schakels

Aanleiding voor het debat gisteren was een kritisch rapport over het ict-systeem bij de SVB dat tekortschiet voor de huidige taak. 'Dat advies was hartstikke stevig, daar wind ik geen doekjes om', erkende staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) die verantwoordelijk is voor de SVB.


Tegelijkertijd nam de PvdA-bewindsvrouw haar uitvoeringsorganisatie in bescherming. De SVB zou ook de dupe zijn geworden van bijvoorbeeld gemeenten die te laat waren met het toekennen van de zorg. 'De SVB is afhankelijk van andere schakels in de keten', aldus Klijnsma. Ook Van Rijn zei dat de SVB niet alleen verantwoordelijk is voor de problemen. 'Vaak kon de SVB er heel weinig aan doen.'


De staatssecretaris van Volksgezondheid moet voor de zomer nog de studie met alternatieven naar de Kamer sturen. Tot die tijd willen VVD en PvdA geen grote investeringen meer doen in het huidige systeem, dat nog steeds niet goed functioneert. Volgens bronnen binnen de SVB voldoet een meerderheid van de declaraties niet aan de eisen en zijn veel controles nog altijd niet ingevoerd. Volgens Van Rijn en Klijnsma kan er met 'quick wins' nog veel hersteld worden zonder grote investeringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden