Kabinet wil spoedig register met namen van spermadonors

Het kabinet wil dat er spoedig een centraal register komt met namen, medische gegevens en uiterlijke kenmerken van donors van sperma, eicellen en embryo's....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Een uit 1994 daterend wetsvoorstel over deze kwestie zal nu snel worden behandeld, zo heeft staatssecretaris Schmitz van Justitie met de Tweede Kamer afgesproken. Het kabinet heeft vrijdag besloten het wetsvoorstel een iets bredere opzet te geven. Oorspronkelijk regelde het voorstel alleen het opheffen van de anonimiteit van donors. die zaad aan spermabanken leveren. Nu worden ook donors van eicellen en embryo's erbij betrokken.

Het wetsvoorstel gaat ervan uit dat kinderen van twaalf jaar of ouder bij het register gegevens mogen opvragen over onder meer uiterlijke kenmerken van de donor. Een kind van zestien jaar of ouder kan ook de naam en andere persoonsgegevens vragen van de donor.

In zulke gevallen wordt eerst toestemming van de donor gevraagd. Indien de donor weigert, worden de gegevens alleen verstrekt indien aannemelijk is dat het kind een groter belang heeft bij het krijgen van de naam dan de donor bij het verzwijgen ervan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden