Kabinet wil nieuwe regels voor bedrijven als Airbnb

Het kabinet gaat bekijken hoe particuliere woningverhuur via apps als Airbnb en Wimdu beter in goede banen kan worden geleid. 'Oude technologieën, kennis, concepten en verdienmodellen maken plaats voor productievere, nieuwe vondsten,' schrijft minister Kamp (Economische Zaken) in een brief aan de Kamer.

Redactie
Er moet speciale wetgeving komen die klaar is voor diensten als Airbnb en Wimdu, dit stellen ministers Blok en Kamp. Beeld ANP
Er moet speciale wetgeving komen die klaar is voor diensten als Airbnb en Wimdu, dit stellen ministers Blok en Kamp.Beeld ANP

Het plan moet volgens de minister tegelijkertijd innovatie stimuleren en overlast van de verhuurdiensten wegnemen. 'Het uitgangspunt is dat vernieuwing wordt gefaciliteerd en dat uitwassen zoals overlast en ongewenste onderverhuur worden tegengegaan,' schrijft Kamp.

Nederland kan volgens de minister profiteren van de 'voordelen' van vernieuwing. Met nieuwe regelgeving wil Kamp innovatieve ondernemers de kansen bieden om 'steeds betere producten en diensten te ontwikkelen' en nieuwe hoogwaardige banen te creëren.

Bestaande regels worden tegen het licht gehouden om ze zo te moderniseren dat bestaande en vernieuwende bedrijven er mee uit de voeten kunnen.

Deze aanpak wordt ook al toegepast bij de herziening van de Taxiwet. Chauffeurs zijn daardoor niet meer verplicht de klant na de rit een papieren bonnetje te overhandigen, want een digitale factuur mag ook. Onlangs werden de regels voor het gebruik van drones al versoepeld, zodat bedrijven, bijvoorbeeld in de landbouw, de techniek eerder kunnen inzetten.

Amsterdam

De gemeente Amsterdam werkt al samen met Airbnb bij het innen van toerismebelasting. De verhuursite brengt sinds februari dit jaar 5 procent toeristenbelasting in rekening bij Amsterdammers die hun woning verhuren via de website. Naar verwachting levert dat de gemeente enkele miljoenen euro's op. Tot nu toe betaalden maar weinig verhuurders die belasting.

De gegevens van verhuurders deelt Airbnb niet. Daardoor blijft het voor de gemeente moeilijk te achterhalen wie zijn woning illegaal verhuurt. In augustus vorig jaar bleek uit een onderzoek van de Volkskrant dat Amsterdammers de regels voor vakantieverhuur massaal ontduiken. Ze verhuren hun woning langer en aan meer toeristen dan is toegestaan.

Ook maken veel pandjesbazen misbruik van Airbnb, door op de verhuursite panden aan te bieden die niet bestemd zijn voor de verhuur. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat duizenden appartementen worden aangeboden als hotel in de hoofdstad.

Airbnb in Amsterdam

Amsterdammers die woningen aan toeristen verhuren via de populaire website Airbnb ontduiken op grote schaal de regels met betrekking tot de verhuurduur en veiligheidsvoorschriften. Lees hier meer.

De razendsnelle opkomst van sites als Airbnb heeft van elk huis een potentieel hotel gemaakt. Huisjesmelkers ruiken geld en verhuren woonruimte in strijd met de regels. (+)

Geschatte opbrengst per maand voor een etage in een Amsterdams grachtenpand, data uit augustus 2014. Beeld de Volkskrant
Geschatte opbrengst per maand voor een etage in een Amsterdams grachtenpand, data uit augustus 2014.Beeld de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden