Update

Kabinet wil niet bombarderen in Libië

Het kabinet voelt er niks voor om gronddoelen te gaan bombarderen in Libië. Bronnen binnen Defensie verwachten dan ook niet dat Nederland een grotere rol op zich zal nemen, zoals de NAVO wil. Het kabinet neemt vrijdag waarschijnlijk een besluit over eventuele verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de missie Unified Protector.

Nederlandse F-16's boven Libië. © ANP Beeld null
Nederlandse F-16's boven Libië. © ANP

Een deel van de Kamer, waaronder gedoogpartij de PVV, is tegen elke verlenging. De NAVO heeft al besloten tot een verlenging tot september.

Wens van de NAVO
De Telegraaf meldde eerder vandaag, op basis van bronnen binnen de NAVO, dat het bondgenootschap wil dat Nederland net als andere Europese landen mee gaat doen aan het bestoken van doelen op de grond van de Libische leider Muammar Kaddafi.

De verlenging van de NAVO-missie boven Libië staat vandaag en morgen op de agenda van NAVO-overleg in Brussel. Ook minister Hans Hillen (Defensie) is daarbij. Volgens ingewijden van De Telegraaf zit Hillen niet te wachten op een grotere rol voor Nederland.

Uitzondering

Volgens de NAVO neemt Nederland nu een uitzonderingspositie in door niet mee te doen aan de bombardementen, terwijl landen als Denemarken, Noorwegen en België wél volledig meedraaien. Italië heeft zijn bijdrage gedurende de missie ook verhoogd. Nederland draagt met zes F-16's bij aan de handhaving van het vliegverbod bovenen land en een mijnenveger patrouilleert voor de kust om het wagenembargo te handhaven.

Om Kaddafi tot val te brengen is van alle lidstaten een zo groot mogelijke inspanning vereist. Met name de Verenigde Staten dringen hierop aan. Zij willen hun aandeel in Libië afbouwen omdat ze ook al op twee andere fronten actief zijn.

Verlenging
Sinds 31 maart voert een coalitie onder leiding van de NAVO het bevel over de operatie om de Libische bevolking te beschermen tegen Kaddafi. Vrijdag zal het kabinet waarschijnlijk een besluit nemen over een verlenging van de Nederlandse missie in Libië.

De Tweede Kamer is verdeeld over een grotere rol voor Nederland. Gedoogpartij PVV, de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) willen dat Nederland maximaal nog maar drie maanden meedoet aan de NAVO-missie in Libië. Ze wezen er gisteren op dat er dit jaar nog maar 10 miljoen euro over is voor nieuwe Nederlandse missies.

Verantwoordelijkheid

Volgens de VVD moet Nederland zijn verantwoordelijkheid nemen. 'Onze vliegers constateren misdaden waar ze niet tegen kunnen optreden, terwijl wij onze bommen aan de Denen verkopen', aldus VVD-Kamerlid Ten Broeke.

Net als de VDD is D66 voorstander van een intensievere taak voor Nederland in de NAVO-missie in Libië. 'Wij hebben geen enkele restrictie. Maar Hillen moet wel een totaalvisie hebben waarom we mee moeten doen', vindt D66-leider Pechtold.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden