Kabinet wil meevaller inzetten voor banen van laagst betaalden

De ruimte voor extra overheidsuitgaven in 1998 is weer wat gegroeid. Het ministerie van Financiën denkt nu dat er volgend jaar 2,5 miljard gulden meer te besteden is dan eerder geraamd....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het kabinet besprak vrijdag de financiën voor 1998. De ministers besloten de belangrijkste beslissingen nog even te laten wachten tot na de vakantie. In augustus wil het kabinet de laatste knopen voor de Miljoenennota 1998 doorhakken.

Financiën is deze week tot het extraatje van een half miljard gekomen na overleg met het Centraal Planbureau.

Het CPB is tot het inzicht gekomen dat er volgend jaar niet meer dan drie miljard extra te besteden is. Er is dus nog een verschil van 500 miljoen tussen CPB en Financiën. Het Planbureau is nog aan het rekenen.

Het kabinet wacht met de laatste beslissingen op de berekeningen van het Planbureau. Er is al een akkoord over de hoofdlijnen van de uitgaven in 1998. Volksgezondheid en Onderwijs krijgen meer geld. Er wordt ook een begin gemaakt met de opbouw van het AOW-fonds, dat volgende eeuw de stijgende kosten van de vergrijzing moet opvangen.

De meevaller zal gebruikt worden voor lastenverlichting en versnelde terugdringing van het financieringstekort.

Minister Melkert van Sociale Zaken wil dat de meevaller nu al zo hoog mogelijk wordt vastgesteld, zodat er meer geld opzij gezet kan worden voor lastenverlichting. Hij wil een extra verlaging van loonkosten van de laagstbetaalde banen zodat meer werklozen een baan kunnen vinden.

Daarnaast is er geld nodig om de koopkracht bij de minimuminkomens niet te laten verslechteren. Ook bejaarden met AOW en aanvullend pensioen dienen gesteund te worden als de nieuwe wet op de arbeidsongeschiktheid is ingevoerd. Deze leidt tot een lastenverzwaring waarvoor werknemers wel zijn gecompenseerd, maar bejaarden met pensioen (nog) niet.

Staatssecretaris Vermeend van Financiën zal in de Miljoenennota nieuwe plannen opnemen voor de oudedagsreserve van zelfstandige ondernemers. Velen hebben moeite met de opbouw van hun pensioen. Met het versoepelen van de fiscale regels wil Vermeend het hun gemakkelijker maken.

Waarschijnlijk zullen zelfstandigen meer onbelast kunnen reserveren voor hun pensioen, en ook kan de belasting op de uiteindelijke pensioenuitkering omlaag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden