Kabinet wil meedoen in Macedonië

Nederland is bereid met 250 militairen deel te nemen aan een NAVO-vredesmissie in Macedonië. Het kabinet heeft daartoe vrijdag besloten....

De Tweede Kamer oordeelt volgende week over Nederlandse deelname. Eerder liet een Kamermeerderheid weten de missie te steunen. In een brief aan de Kamer schrijft het kabinet dat aan alle voorwaarden voor het zenden van een vredesmissie is voldaan.

Er is een algemeen politiek akkoord in Macedonië, beide partijen hebben ingestemd met een ontwapeningsplan, het bestand wordt door beide partijen gerespecteerd en de NAVO kreeg voldoende mandaat. Minister De Grave van Defensie sprak gisteren over een operatie die militair goed is uit te voeren.

Niettemin stelde de NAVO gisteren in Brussel wederom een besluit uit over het sturen van de volledige troepenmacht van vierduizend manschappen naar Macedonië. De opperbevelhebber van het bondgenootschap in Europa, de Amerikaanse generaal J. Ralston, vliegt maandag eerst naar Skopje om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de situatie. Aan de hand van zijn bevindingen wordt volgende week bepaald wanneer de militairen vertrekken.

Nederland stelt een compagnie van de Luchtmobiele Brigade beschikbaar. De compagnie is versterkt met onder meer veertien Patria-pantservoertuigen met mitrailleur. De NAVO-troepenmacht krijgt de taak 2300 wapens in te zamelen.

Naar verwachting zal de operatie dertig dagen duren. Daarna zullen de wapens worden vernietigd. Nederland verwacht dat de operatie in totaal 45 dagen in beslag zal nemen. Voor Nederland zal 'Essential Harvest' ongeveer tien miljoen gulden kosten.

Nog steeds bestaan bij verscheidene NAVO-landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, aarzelingen over het juiste moment waarop de troepen in actie zullen moeten komen. Er zal eerst meer inzicht moeten komen in de naleving van het bestand, dat begin deze week is overeengekomen.

Volgens minister De Grave zijn de risico's beperkt. Hij noemde gisteren de NAVO-militairen voldoende robuust om incidentele oprispingen van geweld in Macedonië het hoofd te kunnen bieden. In NAVO-verband is afgesproken dat de operatie onmiddellijk wordt stopgezet, als de inzameling van wapens wordt verhinderd. Premier Kok zei dat de 'missie meteen wordt beeïndigd' als de NAVO-militairen worden gedwongen zichzelf te verdedigen.

In het noorden van Macedonië kwam het in de nacht van donderdag op vrijdag op drie plaatsen tot schermutselingen tussen leger en rebellen. In Tetovo, Kumanovo en in de bergen van Skopska Crna Gora vielen de opstandelingen met mortieren Macedonische controleposten aan. Een etnisch-Albanese burger kwam daarbij om het leven. De incidenten volgden op de dood van een Macedonische politieman.

Gisteren arriveerden de eerste Britse en Tsjechische militairen in Skopje. De eenheid van in totaal vierhonderd manschappen zal in de Macedonische hoofdstad de komende dagen een hoofdkwartier inrichten en communicatieverbindingen aanleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden