Kabinet wil mariniers op VN-schepen

Nederland wil de strijd tegen piraterij voor de Somalische kust uitbreiden met de plaatsing van bewapende mariniers aan boord van VN-schepen. Het kabinet reageert daarmee op een verzoek van de VN-voedselorganisatie WFP.

Een demonstratie van een speciaal team, dat piraten op zee overmeestert. © ANP

Dat melden bronnen rond het kabinet. In het verleden hebben Nederlandse fregatten VN-schepen naar het door honger en geweld geteisterde Somalië begeleid, maar die bescherming kan doelmatiger en goedkoper. Gesproken wordt over 'autonome detachementen voor scheepsbeveiliging' van tien tot twaalf mariniers per schip. Autonoom betekent dat er geen Nederlands fregat in de buurt hoeft te zijn, en dat mariniers op elk VN-vaartuig vergezeld worden door een kleine medische eenheid (een arts en een verpleegkundige).

Bestrijding piraterij
Nederland doet al jaren mee aan de bestrijding van piraterij in de omgeving van Somalië, zowel onder de vlag van de NAVO als van de EU. Voor de nieuwe operatie vraagt het kabinet toestemming van de Tweede Kamer. De mariniers krijgen volgens ingewijden 'een robuust mandaat', oftewel vergaande bevoegdheden om geweld te gebruiken.

De afgelopen jaren kon marinepersoneel weinig meer doen dan piraten oppakken en terugsturen naar het vasteland. De bestrijding van piraterij in de huidige vorm is peperduur, terwijl Defensie forse bezuinigingen moet doorvoeren. 'Het vergt een enorme capaciteit van de marine om een fregat (met soms meer dan 160 bemanningsleden, red.) naast een langzaam varend schip in te zetten,' aldus een maritiem expert.

Politiek gevoelig
De inzet van mariniers op schepen ligt politiek gevoelig. Nederlandse reders vinden het een plicht van de overheid om 'hun' transporten te beschermen. Dat gebeurt wel, maar volgens het bedrijfsleven niet vaak genoeg. Tot dusverre heeft het ministerie van Defensie elf keer mariniers aan boord van koopvaardijschepen geplaatst. CDA-minister Hillen (Defensie) en zijn VVD-collega Opstelten (Veiligheid en Justitie) vinden dat reders geen particuliere beveiligers mogen inhuren, omdat het monopolie op geweld bij de overheid rust.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden