Kabinet wil Kunduz-missie uitbreiden

Het kabinet wil de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz uitbreiden. Bewindslieden hebben de afgelopen dagen persoonlijk de politieke partijen gepolst die eerder de omstreden missie steunden.

Afghaanse agenten in KunduzBeeld ap

Het kabinet komt een dezer dagen met een brief waarin wordt voorgesteld meer agenten te trainen dan op de nominatie staan of al begonnen zijn met hun opleiding. De afgelopen maanden bleek het aantal recruten veel kleiner dan verwacht, reden waarom enkele trainers voortijdig naar Nederland terugkeerden.

Het kabinet richt zich op drie categorieën die nu niet voor opleiding in aanmerking komen: middenkader van de politie, grenspolitie en agenten uit andere provincies die naar Kunduz zouden moeten komen. Met name de grenspolitie wordt vaak ingezet voor gevechtstaken, al willen de Afghaanse autoriteiten die omvormen tot een soort marechaussee die smokkel, mensenhandel en dergelijke bestrijdt. De Nederlandse missie heeft, op nadrukkelijk verzoek vanuit de Kamer, een 'civiel karakter'. Het kabinet heeft het oor vooral te luister gelegd bij de partijen die daarop steeds gehamerd hebben: GroenLinks, ChristenUnie en D66. De drie waren noodzakelijk om de Kunduzmissie van de grond te krijgen, bij gebrek aan steun van PVV, PvdA en SP.

Haagse werkelijkheid
Na een recent bezoek aan Afghanistan zeiden Kamerleden van D66 en GroenLinks open te staan voor voorstellen om de missie op te tuigen. Want, zo constateerde een parlementaire delegatie, de 'Afghaanse werkelijkheid' staat ver af van de 'Haagse'.

Volgende week is er een Kamerdebat. Bij GroenLinks wordt een stevige discussie verwacht. De ChristenUnie aarzelt. Kamerlid Joël Voordewind was gegriefd dat hij, door plaatsgebrek in een vliegtuig van Defensie, niet zelf poolshoogte kon nemen.

Nihille belangstelling
Het is onduidelijk hoeveel agenten door Nederlanders getraind worden als de Kamer instemt met de kabinetsvoorstellen. Een kleine driehonderd Afghanen hebben zich gemeld voor de praktijktraining, terwijl de belangstelling voor de basiscursus vrijwel nihil is.

De NAVO hoopt dat Nederland meer gaat doen. De hoogste NAVO-militair in Brussel, admiraal Giampaolo Di Paola, heeft woensdag een beroep gedaan op minister Hans Hillen (Defensie, CDA) en commandant der strijdkrachten Peter van Uhm om de trainers 'flexibel' in te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden