Kabinet wil in tien jaar eind maken aan nertsenfokkerij

Het kabinet wil een verbod op de nertsenhouderij. Er geldt een overgangstermijn van tien jaar en in de tussentijd mag het aantal dieren op bestaande bedrijven niet groeien, zo is vrijdag in de ministerraad besloten....

Van onze verslaggever

Minister Brinkhorst van Landbouw geeft met dit wetsvoorstel gehoor aan de wens van de Tweede Kamer die anderhalf jaar geleden voor een fokverbod stemde. Coalitiepartij VVD en het CDA stemden toen tegen.

De liberalen blijven tegen een verbod. VVD'er Oplaat vindt het 'een hele rare zaak om een sector te verbieden, die zich keurig houdt aan afspraken die onder het eerste paarse kabinet zijn gemaakt'. Hij hoopt dat het verbod sneuvelt in de Eerste Kamer. Daar hebben VVD en CDA een meerderheid.

Het kabinet verwijst naar Groot-Brittannië waar sinds kort ook een verbod op pelsdierfokkerij geldt. Oplaat wijst erop dat daar een schadeloosstelling geldt. In Nederland niet. Oplaat is bang voor grote schadeclaims.

'In zijn jacht op stemmen kiest Brinkhorst voor emoties', zegt hij. Onder Paars I hebben de fokkers de hokken vergroot en zijn er zwembaden en ander vertier gekomen voor de beesten.

Oplaat: 'Als we de fokkerij hier verbieden, springen de Canadezen en de Russen met hun veel kleinere hokken in het gat, want de vraag naar bont is groeiend.'

De sector noemt het kabinetsbesluit 'een duidelijk voorbeeld van een uiterst onbetrouwbare overheid'. W. Verhagen, vertegenwoordiger van de tweehonderd nertsenfokkers, zegt dat er de afgelopen jaren grote investeringen zijn gedaan. 'Die zijn nu voor niets.'

De nertsenfokkers verkopen jaarlijks voor ruim 150 miljoen gulden aan pelzen, voornamelijk in het buitenland. Eerder werd het fokken van vossen en chinchilla's verboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden