Nieuws

Kabinet wil het houden van dieren die ‘permanent lijden onder hun uiterlijk’ verbieden

Het houden van huisdieren die aantoonbaar last hebben van hun doorgefokte uiterlijk, zoals mopshonden met een korte snuit, moet worden verboden. Dat schrijft minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Kamer.

Hessel von Piekartz
De mopshond heeft het voortdurend benauwd vanwege geblokkeerde luchtwegen. Beeld Getty
De mopshond heeft het voortdurend benauwd vanwege geblokkeerde luchtwegen.Beeld Getty

Het verbod is nodig omdat baasjes zich vaak niet bewust zijn van ‘de duistere kant’ van de ‘schattige’ uiterlijke kenmerken waarop ze hun huisdier uitzoeken, schrijft Adema. Doorgefokte dieren kunnen ‘permanent lijden onder hun uiterlijk’. ‘We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we ze ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden’, aldus de minister.

Honden met een korte snuit, zoals de mopshond, hebben geblokkeerde luchtwegen, waardoor ze het voortdurend benauwd hebben. De ogen puilen uit in de te kleine oogkassen, door een te nauwe schedel kunnen de honden permanent hoofdpijn hebben en ze lijden vaak aan gebitsproblemen. Ook voor het houden van katten met vouworen moet wat de minister betreft een verbod gelden, omdat zij deze oren te danken hebben aan een kraakbeenafwijking, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

Lijst met kenmerken

De minister wil uiteindelijk een lijst ontwikkelen met meerdere schadelijke uiterlijke kenmerken, zodat ook andere dieren niet meer gehouden mogen worden. Volgens de minister is het ‘ontzettend complex’ om precies vast te stellen welke uiterlijke kenmerken lijden veroorzaken. De lijst begint daarom beknopt, maar kan na verder onderzoek worden aangevuld.

Voldoet het dier aan kenmerken op de lijst, dan is het houden ervan in principe verboden. Baasjes van huisdieren hoeven niet bang te zijn dat hun dier uit huis wordt gehaald zodra een van de kenmerken op de lijst komt. Wie voor het ingaan van een verbod al een dier heeft, mag het houden tot het overlijdt.

In Nederland geldt al sinds 2014 een verbod op het (door)fokken van dieren die lijden onder hun uiterlijk. Sinds 2019 mogen er ook geen honden met een te korte snuit worden gefokt. Toch konden veel mensen ze nog steeds aanschaffen, bijvoorbeeld uit het buitenland. De Kamer had de minister daarom in een motie gevraagd om ook de import en handel aan banden te leggen.

Adema gaat met met het verbod op bezit nog een stap verder dan de Kamer had gevraagd. Een houdverbod maakt ook het importeren en verhandelen onmogelijk. Mensen mogen de dieren namelijk zelfs niet voor korte tijd in bezit hebben en kunnen ze dus ook niet (door)verkopen.

Vertoningsverbod

De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor dieren die lijden onder hun uiterlijk. Vorig jaar riepen dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties via een bewustwordingscampagne op om geen doorgefokte dieren te kopen, zoals Franse bulldogs of mopshonden.

Een jaar eerder besloot een groot aantal bedrijven, waaronder Bol.com, Coolblue en Ikea, al om niet langer doorgefokte dieren in hun reclames te gebruiken. Het bijzondere uiterlijk maakte de dieren populair in spotjes of reclamefolders. Die reclame-uitingen droegen indirect weer bij aan de populariteit van de dieren.

Minister Adema wil de vraag naar ‘dieren met extreme uiterlijke kenmerken’ verminderen met een ‘vertoningsverbod’. Beelden van de specifieke honden en katten mogen niet langer getoond worden ‘in reclames, advertenties en op sociale media’. Niet alleen bedrijven, maar ook ‘beroemdheden en influencers’ moeten zich daaraan houden. Het is niet bekend hoe het kabinet dat wil handhaven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden