Kabinet wil einde aan huwelijksdwang

Trouwen met een neef of nicht en een oom of tante wordt verboden, tenzij beide partners aannemelijk kunnen maken dat ze vrijwillig voor elkaar kiezen. Ook trouwen met een minderjarige kan niet meer. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

DEN HAAG - Daarnaast wil staatssecretaris Teeven (Veiligheid & Justitie) polygame huwelijken alleen nog erkennen als ze zijn gesloten voordat een van beide echtelieden in Nederland kwam wonen. Een huwelijk met een minderjarige in het buitenland wordt pas erkend als beide echtelieden 18 jaar zijn geworden.


De aanscherpingen van de wet moeten een barrière opwerpen tegen gedwongen huwelijken. 'Er komen te vaak gedwongen huwelijken voor in allochtone kringen', zei minister-president Rutte tijdens zijn vrijdagse persconferentie. 'Ik weet niet hoe vaak, maar elk gedwongen huwelijk is er een te veel.'


De premier verwees meerdere malen naar Denemarken, waar de leeftijdsgrens voor een huwelijk met een partner uit het buitenland al op 24 jaar ligt. 'Daar zie je het aantal gedwongen huwelijken significant afneemt.'


Rutte noemt polygamie in een adem met huwelijksdwang. 'Polygame huwelijken stroken niet met de grondtoon van de Nederlandse samenleving, die wordt samengesteld uit de joods-christelijke traditie, het humanisme en de grondwet', zei hij. 'We gaan in Nederland uit van een huwelijk tussen twee mensen.'


De strenge regels voor gezinsvorming en -migratie zijn met name essentieel voor de gedoogpartner van het kabinet: de PVV van Geert Wilders. In het gedoogakkoord is afgesproken de 'migratieketen' te doorbreken, waarbij elke generatie opnieuw partners uit het land van herkomst laat komen, 'met de nadelige gevolgen vandien voor het integratieproces, dat zo bij herhaling op achterstand raakt'.


Het ministerie van Veiligheid en Justitie kondigde overigens al twee keer eerder trots aan dat er een stapje was gezet om huwelijksdwang aan banden te leggen. Dat dit nagenoeg het enige bericht was waarmee de ministerraad vrijdag naar buiten kwam, lijkt te bewijzen dat het regeren op een laag pitje is gezet.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.