Kabinet wil duizend agenten extra

Het kabinet Balkenende gaat duizend agenten extra inzetten en criminele jongeren zwaarder aanpakken. Dit blijkt uit het Nationaal Veiligheidsplan van het kabinet dat woensdagavond is uitgelekt....

Van onze verslaggever

Uit het plan blijkt dat het kabinet volgend jaar 60 miljoen euro uittrekt voor het opleiden van duizend extra politieagenten. Daarnaast wordt nog eens 130 miljoen uitgegeven aan onder meer extra cellen.

Voor de peridoe 2004-2006 besteedt het kabinet nog eens 700 miljoen aan veiligheid. Dit moet er toe leiden dat er meer agenten op straat komen en het aantal heenzendingen door cellengebrek tot nul wordt teruggebracht. Daarnaast kunnen volgens het kabinet criminele jongeren en recidivisten rekenen op een keiharde aanpak.

Het moet afgelopen zijn met de gevoelens van onveiligheid van de Nederlandse burger, zo staat te lezen in het Nationaal Veiligheidsplan van ministers Remkes van Binnenlandse Zaken en Donner van Justitie. De Nederlander moet zich ervan verzekerd weten dat alle aangiften van misdrijven door de politie in behandeling worden genomen. Bovendien kan het niet zo zijn dat veroordeelden en verdachten naar huis worden gestuurd omdat er niet genoeg cellen vrij zijn.

Met de maatregelen is een hoop geld gemoeid in een periode van financiële krapte. Donner en Remkes zijn het volgens ingewijden dan ook nog niet helemaal eens wie waarvoor opdraait. Vrijdag bespreekt het kabinet de plannen.

De politie reageert kritisch op het plan. Volgens de Raad van hoofdcomissarissen houdt het beleidsplan geen rekening met met voorkomen van criminaliteit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden