Kabinet wil Binnenhof toch 5,5 jaar sluiten voor renovatie

Het Binnenhof moet in één keer en in 5,5 jaar worden opgeknapt. Gedurende die tijd gaan de bijbehorende gebouwen allemaal dicht. De Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken moeten in die periode bivakkeren in het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken en in het gebouw van de Hoge Raad.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima arriveren in de Gouden Koets op het Binnenhof op Prinsjesdag. Beeld ANP

Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van minister Stef Blok van Rijksdienst. De renovatie kan in 2020 beginnen. 'Het kabinet kiest niet voor een renovatie waarbij het complex in gebruik blijft. Dat zou 125 miljoen duurder zijn, dertien jaar duren en grote risico's opleveren als bouwoverlast, brandgevaar en storingen', zo wordt vanuit het kabinet gemeld. De voorzitters van de fracties in de Eerste Kamer praten dinsdag over het plan.

Afgelopen week bleek dat de Eerste Kamer faliekant tegen totale sluiting is, maar het kabinet heeft daar nu toch voor gekozen.

Ook in de Tweede Kamer is niet iedereen enthousiast. Maar volgens Blok wijzen alle onderzoeken nu 'eensluidend' uit dat de sluiting voor 5,5 jaar het goedkoopst en het veiligst is en ook het minste overlast veroorzaakt. Dat geldt ook voor de omgeving, zoals de horeca en winkeliers in de directe omgeving, aldus Blok.

Vicepremier Lodewijk Asscher noemde het verbouwen 'niet onze hobby'. 'Maar het gaat om een reeks monumenten en we hebben de plicht die te onderhouden.' Hij wilde vrijdag niet vooruitlopen op al te veel tegenstand tegen de totale sluiting.

Merkwaardig Binnenhof

Parlementair redacteur Ariejan Korteweg kijkt eens goed naar dat merkwaardige Binnenhof. dat 5,5 jaar helemaal dicht moet om in één keer te worden opgeknapt. Hij ziet er een perfecte metafoor in voor de Nederlandse politiek.

Minister Stef Blok van Rijksdienst. Beeld ANP

Geen halve maatregel

Het opknappen van het Binnenhof wordt geen halve maatregel, schrijft verslaggever Joost de Vries woensdag in de Volkskrant. Alle gebruikers van het Binnenhof zullen een kleine zes jaar moeten verhuizen, zodat het onderhoud in een keer plaats kan vinden. Volgens oud-minister Liesbeth Spies is dit de goedkoopste, snelste en daarom beste optie.

Spies deed in opdracht van minister Blok van Rijksdienst een jaar lang onderzoek naar de fysieke staat van het Binnenhof. Volgens Spies is het zorgwekkend gesteld met het Binnenhof: betonrot, brandgevaar, lekkages en afbladderende muren. Volgens de schatting van Spies kan alles voor 500 tot 600 miljoen opgeknapt worden.

Oud-minister Liesbeth Spies. Beeld ANP

'Onwenselijk'

De meeste volksvertegenwoordigers zien niets in een verhuizing voor de renovatie. 'Iedereen heeft er heel veel moeite mee', zegt Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol woensdag. Broekers-Knol vindt het niet kunnen dat het 'hele parlementaire gebeuren' bijna zes jaar weg is van de oorspronkelijke plek, zei ze. 'Het Binnenhof staat symbool voor de parlementaire democratie, als we dan verspreid over de stad gaan zitten, is het een ander verhaal.'

Leden van de Tweede Kamer vallen haar bij: D66 vindt het 'belachelijk' en de ChristenUnie noemt de renovatie 'onwenselijk'.

De Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken worden tijdens de verbouwing tijdelijk ondergebracht in het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken en in het huidige gebouw van de Hoge Raad. Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet eerst nog worden aangepast.

De Ridderzaal gaat wel elk jaar open voor Prinsjesdag. Het is verder de bedoeling dat publiek op het Binnenhof kan gaan kijken naar de renovatie, vanuit een informatiecentrum of vanaf een luchtbrug over het Binnenhof. Als de Eerste en Tweede Kamer tijdelijk in het gebouw van het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken zitten, kan daar gewoon publiek bij.

Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol. Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden