Kabinet wil bijdrage bedrijf aan opvang kind fiscaal belonen

Het kabinet zal bedrijven fiscaal belonen als zij bijdragen in de kosten die hun werknemers moeten maken voor kinderopvang. Staatssecretaris Terpstra van VWS zei dat woensdag in de Tweede Kamer....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) protesteert scherp tegen de bezuiniging, die kan leiden tot een verlies van vijftienduizend van de 68 duizend 'kindplaatsen' in de kinderopvang. Volgens de VNG is het onzeker of de fiscale beloning werkgevers voldoende compensatie biedt.

PvdA-kamerlid Vliegenthart deed begin deze maand het voorstel werkgevers een fiscale aftrek toe te kennen als zij meebetalen aan kinderopvang. Ze stelt voor 25 procent van de kosten aftrekbaar te stellen. Dat kost het rijk vijfentwintig tot dertig miljoen gulden, verwacht ze. D66 bepleit aanvullende fiscale stimulering die tien tot vijftien miljoen gulden extra kost.

De aftrek levert bedrijven een voordeel op dat even groot is als de premie die gemeenten nu mogen uitkeren aan bedrijven als ze een bedrijfsplaats in een crèche kopen. Deze premieregeling vervalt per 1 januari 1996. Daarnaast wordt een korting op de subsidie doorgevoerd. De totale bezuiniging bedraagt veertig miljoen gulden.

Staatssecretaris Terpstra zei gisteren in de Tweede Kamer dat het niet zeker is of het PvdA-voorstel geheel wordt overgenomen. Ook andere varianten van fiscale beloning zijn mogelijk. Over de dekking van de kosten liet ze zich niet uit.

VVD en CDA zijn niet gelukkig met de aankondiging van Terpstra. Het CDA vindt de fiscale regeling onzeker. De VVD wil niet instemmen met het pleidooi van PvdA en D66 om de kosten te betalen uit de 4,5 miljard gulden die beschikbaar is voor lastenverlichting voor het bedrijfsleven.

De VVD vreest dat de bezuiniging van veertig miljoen gulden op de kinderopvang, bedoeld om de collectieve lasten te verlagen, indirect teniet wordt gedaan. PvdA-kamerlid Vliegenthart is het daar niet mee eens: 'Subsidies verhogen de collectieve lastendruk. Maar als je hetzelfde geld uitgeeft aan fiscale tegemoetkoming is het gerichte lastenverlichting.'

De VNG toonde zich gisteren ongelukkig met de uitkomst van het debat in de kamercommissie. 'Het risico is groot dat een deel van de verworvenheden van de laatste jaren teniet wordt gedaan', aldus de organisatie.

Onder het vorige kabinet is de kinderopvang sterk uitgebreid. In vier jaar tijd is het aantal opvangplaatsen verhoogd van 16.500 naar 68 duizend. Die sterke uitbreiding is grotendeels te danken aan de premieregeling voor werkgevers. Die werden erdoor verleid te betalen voor bedrijfsplaatsen in crèches.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.