Nieuwsouderschap

Kabinet wil betalingen aan draagmoeder strafbaar maken: ‘Kinderen zijn geen handelswaar’

Elke vorm van betaling aan een draagmoeder in ruil voor een kind wordt strafbaar. Ook het vragen om een tegenprestatie is niet langer toegestaan. Het kabinet heeft een wetsvoorstel om dat te regelen vrijdag gepubliceerd.

Raoul du Pre
Zodra de wet van kracht wordt, is een wensouder strafbaar als hij of zij een vrouw met een gift, belofte of dienst probeert over te halen draagmoeder te worden. Beeld ANP
Zodra de wet van kracht wordt, is een wensouder strafbaar als hij of zij een vrouw met een gift, belofte of dienst probeert over te halen draagmoeder te worden.Beeld ANP

Het bevorderen van commercieel draagmoederschap is al verboden in Nederland, maar officieus is er soms toch sprake van vergoedingen, giften of beloften. Het gaat dan bijvoorbeeld om de toezegging om een schuld af te betalen of een woning te kopen.

Het kabinet wil voorkomen dat het vooruitzicht op financieel gewin de beslissing draagmoeder te worden of een kind af te staan, oneigenlijk beïnvloedt. Zo’n beslissing moet altijd vrijwillig zijn, vinden minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dekker: ‘Opgroeien in het besef gekocht te zijn, is vreselijk. Of het nu gaat om draagmoederschap of adoptie: het belang van het kind moet steeds voorop staan. Kinderen zijn geen handelswaar, daarom moeten we een duidelijke grens stellen.’

Met het wetsvoorstel tegen ‘kinderkoop’ hopen de bewindslieden de procedure rond draagmoederschap beter te regelen. Omdat er momenteel geen regeling is, noemen zij het draagmoederschap nu ‘vaak risicovol en onzeker’. Het kabinet ‘wil kunnen optreden als het misgaat’.

Prikkel

Zodra de wet van kracht wordt, is een wensouder strafbaar als hij of zij een vrouw met een gift, belofte of dienst probeert over te halen draagmoeder te worden, terwijl dat voordeel ‘geen vergoeding is voor redelijke kosten die direct samenhangen met het draagmoederschap’. Dit geldt ook voor de wensouders die dit doen om iemand over te halen een kind af te staan. ‘Dit kan ertoe leiden dat een vrouw risico’s neemt die zij zonder deze prikkel niet zou nemen, zoals het achterhouden van medisch relevante informatie’, schrijven de bewindslieden.

Ook worden vrouwen zelf strafbaar als zij een voordeel aannemen, dan wel om een voordeel vragen om draagmoeder te zijn of een kind af te staan. Wanneer Nederlanders zich in het buitenland schuldig maken aan kinderkoop, kunnen zij daarvoor in Nederland worden vervolgd. Op kinderkoop komt een gevangenisstraf van maximaal een jaar te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden