Kabinet wil beleid nog voortzetten

Het demissionaire kabinet-Balkenende zal blijven doorregeren tot de volgende verkiezingen. Dat zei premier Jan Peter Balkenende vrijdag na de eerste ministerraad sinds de val van zijn kabinet....

Het is de gewoonte dat een demissionair kabinet slechts de lopende zaken behandelt. Balkenende vindt dat zijn regering daarvan kan afwijken omdat het conflict dat heeft geleid tot het aftreden niet over de inhoud van het beleid ging. 'Daarom willen we het beleid doorzetten. We wachten af wat de Tweede Kamer als controversieel aanmerkt.' Omstreden onderwerpen zullen dus niet worden behandeld.

Aan het begin van de ministerraad had LPF-minister De Boer aangegeven dat hij en de zes resterende LPF-bewindslieden, in tegenstelling tot eerdere geruchten, zullen aanblijven .

Balkenende wierp, zoals hij eerder deze week in een debat met de Tweede Kamer had gedaan, de suggestie verre van zich dat hij door tijdig ingrijpen de val zijn kabinet had kunnen voorkomen. 'Onzin', aldus de premier. Hij had zijns inziens op tijd de twee strijdende partijen (Bomhoff en Heinsbroek) gewaarschuwd. 'Ik heb vorige week vrijdag in de ministerraad gezegd: 'Zo kan het niet meer.' Nadat hij beide ministers in de raad had gevraagd of ze wilden vertrekken en beiden vervolgens weigerden 'was het einde oefening', aldus Balkenende.

Hij zal maandagochtend, voor het eerst na de val van zijn kabinet, een onderhoud met de koningin Beatrix hebben. Balkenende heeft zich tot nog toe telefonisch met haar verstaan, omdat ze direct na de begrafenis van prins Claus naar het buitenland is vertrokken.

De koningin zal Balkenende consulteren over de te volgen procedure. Na Balkenende volgen de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Gerrit Braks en Frans Weisglas.

Herman Tjeenk Willink, de vice-voorzitter van de Raad van State is de laatste die 's ochtends bij Beatrix langskomt. Opmerkelijk genoeg ontvangt de koningin niet de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. Tjeenk Willink heeft namens haar die taak op zich genomen.

Balkenende wil dat het kabinet demissionair blijft tot de verkiezingen, die waarschijnlijk midden januari zullen plaatsvinden. Over het voorstel van LPF-minister Nawijn het kabinet 'te lijmen' deed hij geringschattend.

Op de vraag of hij lijsttrekker wil worden van het CDA antwoordde Balkenende: 'Ik sluit het niet uit.' De bevestiging kwam later van het partijbestuur dat de premier inmiddels heeft voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden