Kabinet wil 150 militairen naar Litouwen uitzenden

Nederland wil vlak na de zomer circa 150 landmachtmilitairen naar Litouwen te sturen. Zij worden op rotatiebasis - zo'n zes tot negen maanden lang - onderdeel van een nieuw te starten NAVO-missie met 4000 militairen in Polen en de Baltische Staten. Nederland en het bondgenootschap willen met deze missie de oostelijke NAVO-landen steunen die zich bedreigd voelen door Rusland.

Beeld anp

Dit blijkt uit uitspraken van minister Hennis van Defensie woensdag in de Tweede Kamer en uit gesprekken met diverse defensie-experts. 'U moet denken aan maximaal een compagniegrootte, dat is een bescheiden aantal dat door veel landen kan worden opgehoest', zei Hennis in Kamer. Een compagnie bestaat doorgaans uit ongeveer 150 militairen.

Litouwen is zo goed als zeker de bestemming voor de Nederlandse militairen, omdat de Duitse Bundeswehr openlijk speculeert over een gang naar Litouwen. Volgens Hennis is het 'logisch dat we aansluiting zoeken bij de Duitsers' aangezien beide legers recentelijk vaker intensief hebben samengewerkt.

Op de NAVO-top aankomende vrijdag en zaterdag in Warschau maakt Hennis officieel bekend hoeveel militairen Nederland ter beschikking stelt, waar ze worden gestationeerd en wanneer zij vertrekken. Een Kamermeerderheid vindt het inmiddels een goed idee als Nederland troepen stuurt naar de oostelijke grens van Europa.

Militairen uit Havelte

Zowel militaire eenheden uit Havelte (Drenthe) als Schaarsbergen (Gelderland) zouden goede kandidaten zijn om uitgezonden te worden, omdat zij al eerder samenwerkten met het Duitse leger.

'Schaarsbergen staat al ingepland om met de Duitsers deel te nemen aan de flitsmacht in 2017, dus het is logischer dat de keuze op Havelte valt om deze missie te vullen', zegt defensie-expert Rob Hendriks van instituut Clingendael. 'Havelte beschikt bovendien over de CV90 - een infanteriegevechtsvoertuig met een boordkanon waarmee je bescherming, mobiliteit en vuurkracht ineen biedt. Dat kan nuttig en noodzakelijk zijn voor deze afschrikkingsmissie in Oost-Europa.'

Ook Hendriks schat in dat het 'voor de hand ligt dat Nederland een compagnie van circa 150 militairen laat aanhaken bij een kerneenheid van de Duitsers. Dat is een hoeveelheid die behapbaar is voor Nederland.'

Extra geld

Hennis suggereert dat het kabinet extra geld vrijmaakt voor de nieuwe Litouwen-missie. 'Als we een financieel duurzame organisatie willen zijn, moeten we zorgen dat er budget is voor dit soort activiteiten. Dat wordt in dit geval geregeld door het kabinet', aldus de bewindsvrouw in de Kamer. Defensie kampt naar eigen zeggen met grote tekorten.

Het doel van de missie is verdediging en afschrikking en is niet bedoeld om Rusland te provoceren, benadrukken zowel Hennis als minister Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag in de Kamer. 'We zoeken het conflict absoluut niet', aldus Hennis. 'Het gaat om de verdediging van grondgebied op een niet-aggressieve wijze', zei Koenders. Vooral SP-Kamerlid Harry van Bommel hamert erop dat het kabinet 'naïef bezig is als het de ogen sluit voor de gevolgen van het eigen handelen'. Rusland stelt dat de NAVO provoceert en dat het risico op een grensconflict in Europa groter wordt door deze missie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden