Kabinet wijzigt financiering natuurprojecten

Het kabinet heeft besloten de realisering van een aaneengesloten natuurgebied, de 'ecologische hoofdstructuur', niet te bekostigen uit het speciale fonds voor de financiering van grote infrastructurele projecten....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Officieel houdt de ministerraad de afspraak uit het regeerakkoord overeind, dat realisering van de ecologische hoofdstructuur ook uit het Fonds Economische Structuurversterking wordt betaald. Maar het kabinet heeft woensdag besloten dat dit alleen geldt voor natuurprojecten die een relatie hebben met verkeers- en vervoersprojecten, zoals de Betuwelijn of de hoge-snelheidslijn.

De natuur- en milieu-organisaties zijn kwaad over deze beslissingen. Voorzitter Nijpels van het Wereld Natuurfonds zegt namens vijf natuur- en milieu-organisaties dat dit een 'sigaar uit eigen doos is'. Hij wijst op de bestaande bepaling dat aantasting van de natuur bij aanleg van wegen en spoorlijnen gecompenseerd dient te worden.

Ook zegt Nijpels dat 163 miljoen gulden maar een deel van het bedrag is dat nodig is voor realisering van de ecologische hoofdstructuur. Het WNF, Natuurmonumenten, Natuur en Milieu, de Vogelbescherming en de Provinciale Landschappen hebben Van Aartsen vorige week nog voorgerekend dat er een bedrag van 391 miljoen nodig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden