Kabinet wijst plan voor WW af

Het advies van de sociale partners over de hervorming van de werkloosheidswet strookt niet met de afspraken die vorig jaar november zijn vastgelegd in het Najaarsakkoord....

Dat melden bronnen rond het kabinet. Het onderhandelingsakkoord van de SociaalEconomische Raad (SER) werd vorige week bekend. Door de afwijzende houding van het kabinet staat dat 'vredesverdrag' met de vakbeweging nu op losse schroeven.

Volgens het plan van de SER wordt de WWuitkering van maximaal vijf jaar verkort naar maximaal drie jaar en twee maanden. Iedereen die gedurende 27 van de 39 weken voor het ontslag heeft gewerkt, krijgt twee maanden lang 75 procent van zijn laatst verdiende salaris. Daarna wordt dat 70 procent gedurende net zoveel maanden als het aantal jaren dat de werkloze heeft gewerkt. De uitkeringsperiode kan vervolgens maximaal drie jaar en twee maanden bedragen.

De bezuinigingsplannen die het kabinet eerder voor de WW maakte, zouden een besparing opleveren van 43 duizend uitkeringen, ofwel 480 miljoen euro. In het Najaarsakkoord werd echter afgesproken dat als de vakbeweging en de werkgevers eenzelfde besparing zouden weten te realiseren, het kabinet hun advies zou overnemen.

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) komt de besparing van het SERplan weliswaar ook uit op 43 duizend uitkeringen, maar omdat het advies eveneens een nieuwe uitkering voor oudere werklozen behelst, daalt dat aantal uitkeringen per saldo met 37 duizend uitkeringen.

Mede door de nieuwe uitkering voor ouderen is de bezuiniging minder hoog. Die bedraagt volgens het CPB 300 miljoen euro. Daarom, vindt het kabinet, moet er veel aan het advies veranderen.

Het kabinet twijfelt bijvoorbeeld over de verhoging van de uitkering van 70 naar naar 75 procent van het laatste salaris gedurende de eerste twee maanden van de werkloosheid. Het kabinet denkt dat het voor werklozen daardoor minder aantrekkelijk wordt snel weer aan de slag te gaan.

Het kabinet kan zich ook moeilijk vinden in de SERaanbevelingen voor ouderen. Volgens het advies mag de uitkeringsinstantie UWV ouderen boven 50 jaar vrijstellen van sollicitatieplicht als er in hun vakgebied geen uitzicht is op een baan. Ook hoeft bij de vervolguitkering voor ouderen het partnerinkomen niet meer te worden meegeteld.

Daarnaast is het kabinet bang dat daardoor een nieuwe, ongewenste uittreedroute voor ouderen wordt geschapen. De kosten van de WW gaan weliswaar omlaag, maar de kosten van andere uitkeringen gaan er juist door omhoog.

Verder vindt het kabinet het moeilijk uit te leggen dat de maximumuitkering drie jaar en twee maanden bedraagt en dat de tijd die moet zijn gewerkt om voor een uitkering in aanmerking te komen 27 weken telt. Het kabinet werkt liever met een rond aantal maanden of jaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden