Kabinet werkt aan downloadverbod

Het kabinet zint op een nieuwe manier om een downloadverbod in te voeren. Dat moet het illegaal downloaden van films, muziek en boeken via internet tegengaan. Een eerder initiatiatief liep stuk op weerstand in de Tweede Kamer, maar staatssecretaris Teeven van Justitie ziet mogelijkheden.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

DEN HAAG - Dat heeft te maken met de veranderde houding van de PvdA. Die liet donderdag tijdens een Kamerdebat over auteursrechten weten dat zij particulieren niet met een downloadverbod wil treffen, maar wel degenen die illegaal bedrijfsmatig aan downloaden verdienen. Teeven gaat dat idee zo snel mogelijk uitwerken. Hij moet dan in de eerste plaats duidelijk maken waar privégebruik ophoudt en zakelijk misbruik begint. Mensen die bijvoorbeeld kopieën van cd's of dvd's op Marktplaats aanbieden, zouden er onder kunnen vallen.

In afwachting van een nieuwe regeling, geldt komend jaar gewoon de nieuwe thuiskopieheffing op smartphones, tablets en laptops. Nederland kende eerder een regeling voor thuiskopieën, maar die werd in 2007 bevroren. Mede doordat de Kamer niet aan een downloadverbod wilde, kwam de thuiskopieregeling weer bovendrijven. In de oude regeling hoefden consumenten alleen een heffing te betalen op blanco dvd's en cd's.

Ook bij de aankoop van externe harde schijven, settopboxen en audio- en videospelers worden vanaf 1 januari extra kosten in rekening gebracht. De hoogte van de heffing is mede afhankelijk van de opslagcapaciteit van de apparaten. De tarieven variëren van 1 euro voor een externe harde schijf tot 5 euro voor een laptop.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden