Kabinet weigert invoer van aangenomen wet

Het kabinet weigert een wet die door het parlement is aangenomen, in te voeren. Dit is in de recente geschiedenis

DEN HAAG - nog niet eerder voorgekomen. Het kabinet wil eerst toestemming vragen aan de Europese Commissie, aangezien de wet strijdig zou zijn met Europese


afspraken.


Het gaat om de initiatiefwet van Renske Leijten van de SP. In haar wet wordt geregeld dat gemeenten niet meer verplicht zijn om huishoudelijke verzorging aan te besteden. Huishoudelijke verzorging is onderdeel van de Wet maatschappelijke ondersteuning die zorg voor hulpbehoevenden regelt.


Gemeenten moeten de zorg die zij voor hun inwoners verwachten nu publiceren. De goedkoopste leverancier krijgt meestal de opdracht. Dat gaat volgens Leijten ten koste van de zorg en ten koste van de arbeidsvoorwaarden van de zorgverleners.


Leijten is verbouwereerd door de opstelling van het kabinet. 'Ik ben hogelijk verbaasd dat het kabinet een wet, die is aangenomen door het parlement wil voorleggen aan de Europese Commissie. Europa gaat niet over onze wetten, daar gaat ons parlement over,' aldus Leijten.


Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten - Hyllner (CDA) van Volksgezondheid heeft het parlement tijdens de wetsbehandeling gewezen op mogelijke strijdigheid met Europese regels. Noch de Tweede Kamer noch de senaat heeft zich daardoor laten overtuigen. Het initiatiefwetsvoorstel is toch aangenomen.


Veldhuijzen van Zanten heeft echter wel het kabinet kunnen overtuigen van mogelijke strijdigheid met Europese afspraken. Het kabinet weigert de wet nu te bekrachtigen en gaat eerst bij de Europese Commissie te rade.


Die moet aangeven of de Nederlandse wet door de beugel kan. 'Er bestaan dus nu twee tegenstrijdige standpunten. Het kabinet zal daarom om een oordeel van de Europese Commissie vragen', zo laat het kabinet weten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden