Kabinet vreest toestroom van Duitse studenten

Het kabinet wil dat Duitsland gaat meebetalen aan de kosten van de steeds grotere aantallen Duitsers die in Nederland komen studeren. Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs vreest een 'ongebreidelde toename' en daardoor 'serieuze negatieve gevolgen' voor de kwaliteit van sommige opleidingen.

DEN HAAG - Universiteiten en hogescholen in de grensstreek moeten daarom stoppen met de ongelimiteerde werving van Duitse studenten voor hun soms geheel Duitstalige opleidingen. Als zij niet meewerken, dreigt Zijlstra hen met sluiting.

Dit schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Die dringt al enige tijd aan op een inventarisatie van de kosten van de uitwisseling van studenten tussen landen in de EU. Zijlstra berekent nu dat Nederland er veel op toelegt. Gemiddeld kost een buitenlandse student het Rijk 6.000 euro. Tegenover de 34 duizend buitenlandse studenten die jaarlijks naar Nederland komen, staan slechts 19 duizend Nederlanders die over de grens studeren en de staat dus geen geld meer kosten. Netto blijft voor Nederland een kostenpost van ruim 90 miljoen euro over.

Zijlstra ziet wel voordelen in de uitwisseling. Buitenlandse studenten zijn vaak zeer gemotiveerd en trekken zo de prestaties van hun Nederlandse medestudenten omhoog, mits zij in een internationaal gemengde groep terechtkomen en niet alleen onder landgenoten. Ook komen de buitenlanders na hun studie, na terugkeer naar hun vaderland, vaak terecht in 'internationaal georiënteerde functies', waarbij ze gebruik maken van hun Nederlandse netwerk. Dit is goed voor de handel.

Daar staat tegenover dat de toestroom uit het buitenland hier en daar de onderwijskwaliteit bedreigt. Zijlstra richt zich met name op de Duitsers. In 2010 studeerden 24 duizend Duitsers in Nederland. Dat aantal stijgt met 14 procent per jaar. Zijlstra heeft de indruk dat sommige instellingen in de grensstreek vooral Duitsers werven uit lijfsbehoud, omdat ze niet genoeg Nederlandse studenten hebben. 'Soms lijkt het meer om de kwantiteit dan de kwaliteit te gaan.' Hij doelt met name op de opleidingen die volledig in het Duits worden gegeven 'en niet direct voldoen aan een sterke behoefte vanuit de Nederlandse arbeidsmarkt'.

Deze instellingen moeten ofwel zorgen voor een evenwichtige uitwisseling van Nederlandse en Duitse studenten, of hun opleiding gaan afbouwen. Anders dreigt hij in te grijpen en de opleiding te sluiten.

Volgens bestuursvoorzitter Marcel Wintels van Fontys, dat op zijn hogeschool in Venlo tien Duitstalige bachelors aanbiedt, is het vanzelfsprekend dat een instelling in de grensregio veel Duitse studenten trekt. Hij maakt zich geen zorgen over het dreigement van Zijlstra. Fontys in Venlo gaat zich in de toekomst toeleggen op 'internationalisering in de echte betekenis'. 'Alle opleidingen worden straks alleen nog maar in het Engels gegeven. Daardoor zal in relatieve betekenis het aantal Duitse studenten afnemen.'

Staatssecretaris Zijlstra gaat met Duitsland praten over financiële compensatie voor studenten die naar Nederland komen. 'De noodzaak te komen tot een evenwichtige verdeling van de kosten wordt steeds groter.' Denemarken en Zweden voeren al sinds 1996 zo'n verrekensysteem.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden