Kabinet vreest aanslagen en boycots

Het kabinet vreest aanslagen, bedreigingen en een economische boycot van Nederlandse producten als de anti-Koranfilm van PVV-leider Wilders wordt uitgezonden....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

‘Er rust een zware verantwoordelijkheid op de heer Wilders’, benadrukte Balkenende. ‘Ik heb een situatie als deze niet eerder meegemaakt.’ Een directe oproep aan Wilders om af te zien van de film, zoals minister Verhagen van Buitenlandse Zaken donderdag deed, liet het kabinet achterwege. In een reactie zegt Wilders dat zijn film Fitna (Beproeving) over de ‘fascistische Koran en de barbaar Mohammed’ af is en deze maand verschijnt. ‘Het kabinet mag dan capituleren voor de islam, ik zal dat nooit en te nimmer doen.’

De zorg van het kabinet is gebaseerd op een dreigingsanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) en andere veiligheidsdiensten. Daarin staat dat de kans op gewelddadige aanslagen in en buiten Nederland toeneemt door de film van de PVV’er. Zo bestaat onder meer vrees voor acties, in Nederland, tegen Wilders en zijn partijgenoten in de Tweede Kamer.

Buiten de landsgrenzen kunnen ambassades en vestigingen van Nederlandse bedrijven het doelwit zijn. Er wordt gewaarschuwd voor massale demonstraties voor ambassadegebouwen. Verder wordt rekening gehouden met vergeldingsacties tegen de Nederlandse militairen in Afghanistan. Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking heeft een bezoek aan Somalië afgezegd vanwege serieuze bedreigingen.

Volgens de analyse zijn de voorbereidingen voor een economische boycot in meerdere landen in volle gang. Ondernemersorganisaties voorzien exportverliezen. Zij vragen Wilders zijn filmplannen te staken. ‘Vrijheid van meningsuiting ja, beledigende of respectloze uitingen neen’, aldus VNO-NCW-voorzitter Wientjes.

Premier Balkenende verwacht niet dat islamitische landen tot een olieboycot van Nederland zullen besluiten. ‘Dat hoop ik althans. Maar ik sluit ook niets uit.’ De premier werd enkele weken geleden bekritiseerd toen hij sprak over een ‘forse crisis’ door de film van Wilders. ‘We zullen wel eens zien of dat toen niet te gematigd is geweest’, aldus de premier.

De dreigingsanalyse wijst verder op het risico dat burgers hun woede koelen op moslims en moskeeën in Nederland als reactie op aanslagen elders. De premier prees de vooralsnog rustige reacties van moslimorganisaties hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden