Kabinet vraagt Kamer om extra bedenktijd over HSL

Het kabinet wil de besluitvorming over de hogesnelheidslijn enkele weken uitstellen. In een brief die deze week naar de Tweede Kamer gaat, vragen premier Kok en de ministers Jorritsma van Verkeer en De Boer van Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer extra bedenktijd....

THOM MEENS

Van onze verslaggever

Thom Meens

DEN HAAG

Het uitstel is volgens kringen rond de ministerraad niet nodig om het kabinetsstandpunt te herzien, maar om de Kamer te bewerken. Dat kan pas volgende week gebeuren omdat de fractievoorzitters van PvdA, CDA, VVD en D66 deze week met kamervoorzitter Deetman op werkbezoek zijn in de Antillen.

De betrokken ministers willen het uitstel ook gebruiken om de politieke druk van de ketel te halen. In de twee debatten die kabinet en Kamer afgelopen weken voerden over de HSL, liep de spanning tussen de kamerfracties van PvdA en CDA zo hoog op dat het kabinet enige afkoelingstijd gewenst acht.

De rustperiode kan dan tevens worden gebruikt om de PvdA-fractie te bewerken, om haar verzet tegen het voorkeurstracé van het kabinet te breken. Het kabinet weet zich daarin gesteund door steeds meer PvdA-politici uit de provincie Zuid-Holland, Amsterdam en Rotterdam. Zij vinden dat de PvdA-kamerfractie een knoeiboel heeft gemaakt van het HSL-debat. Ook de PvdA stemde immers in met het regeerakkoord waarin de tracé-keuze werd vastgelegd.

De ministerraad houdt nog steeds vast aan dat tracé voor de HSL. Het loopt over de kortste weg van Schiphol naar Rotterdam, onder delen van het Groene Hart. Afgelopen vrijdag heeft de raad dat onder voorzitterschap van vice-premier Dijkstal nog eens bevestigd.

Maandag is de kwestie met premier Kok besproken, na zijn terugkeer uit het Verre Oosten. Ook Kok vindt het niet nodig het kabinetsplan aan te passen.

De ministers hebben afgesproken dat Jorritsma en De Boer in het uitstelbriefje nog eens alle argumenten van het kabinet voor het Groene Hart-tracé op een rijtje zetten. Zij hebben het gevoel dat de Kamer daar als gevolg van de onderlinge twisten niet goed genoeg naar heeft geluisterd.

De ministers rekenen erop dat de Kamer geen bezwaren heeft tegen het uitstel. Het is formeel ook bedoeld om alle verzoeken voor aanpassingen aan het tracé ten zuiden van Rotterdam nog eens door te rekenen. De Kamer heeft in totaal voor ruim een miljard gulden aan veranderingen gevraagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden