Kabinet vraagt bevolking naar mening over Europa

Het kabinet hoopt met een onderzoek via internet van burgers te horen hoe zij over de toekomst van Europa denken...

ANP

Het onderzoek is vergelijkbaar met het zogenoemde 21-minutenonderzoek dat vorig voorjaar gehouden werd. Toen lieten ongeveer 150.000 Nederlanders via een serie vragen op internet weten hoe ze over het sociaaleconomische beleid van het kabinet dachten.

Op de maandag gepresenteerde website komen onderwerpen als Europese samenwerking en de mogelijke toetreding van Turkije aan bod. ‘We gaan moeilijke thema's dus niet uit de weg en zijn niet op zoek naar een legitimatie van regeringsbeleid. We willen weten wat mensen beweegt op concrete Europese vragen’, zei Nicolaï.

Het onderzoek duurt tot 18 april. De resultaten zullen voor ‘een belangrijk deel’ het standpunt van de Nederlandse regering tijdens de Europese top half juni bepalen, zei Nicolaï. Maar de regering zal het ook weer niet ‘een op een overnemen’ als de uitkomst erg afwijkt van wat het kabinet zelf vindt.

Op de EU-top in juni wordt de balans opgemaakt van de bezinningsperiode die volgde na het afwijzen van de Europese grondwet in Frankrijk en Nederland. En het onderzoek ‘is geen slimme poging van de regering om de bevolking alsnog de grondwet door de strot te duwen’.

Het internetonderzoek kan al met 2000 respondenten representatief zijn, maar het risico is ook aanwezig dat de site massaal gekaapt wordt door tegenstanders van een verdere Europese integratie. Als de SP bijvoorbeeld massaal de achterban mobiliseert, kan dat het geval zijn, gaven de onderzoekers maandag toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden