Kabinet vraagt advies over topinkomens

Het kabinet heeft vrijdag nog geen concrete besluiten genomen over het aanpakken van topinkomens, maar gaat daarover wel om advies vragen, onder meer van de Stichting van de Arbeid....

ANP

De Stichting van de Arbeid, waarin werkgevers en werknemers vertegenwoordigd zijn, gaat adviseren over aftrekbaarheid van opties, rechten om tegen een gunstige prijs aandelen te kopen, voor de belasting.

Ook wordt advies gevraagd aan een commissie, die zich bezighoudt met de code Tabaksblat ofwel een gedragscode voor goed ondernemerschap bij beursgenoteerde ondernemingen. Het gaat daarbij vooral om gouden handdrukken, leningen met lage rente aan bestuurders van de onderneming en prestatiecriteria voor bonussen.

Minister-president Balkenende zei na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad dat die code ook zou moeten gelden voor bedrijven waarin de overheid belangen heeft. De afgelopen tijd is er vooral ophef geweest over energiebedrijven, waarvan provincies en gemeenten de aandeelhouders zijn. Bij die bedrijven is het volgens de premier aan de aandeelhouders om op te treden tegen excessieve inkomensstijgingen.

Bij instellingen in de publieke en semi-publieke sector wordt het toekomstige salaris van de minister-president, het huidige van ongeveer 122.000 euro plus 30 procent, de norm. Wie daarboven uit wil gaan, moet met een goede motivatie komen, zei Balkenende. Het kabinet besloot eerder al dat instellingen topsalarissen moeten publiceren die het salaris van de minister-president overtreffen.

Bij de ondernemingen wil de premier vooral bevorderen dat aandeelhouders zich kritisch opstellen. Hij wil een gesprek aangaan met pensioenfondsen en de VEB, een organisatie die opkomt voor de belangen van beleggers.

Vooral Balkenende en CDA-college De Geus (Sociale Zaken) hebben de afgelopen weken scherp stelling genomen tegen extreme inkomensstijgingen van topbestuurders. Balkenende weersprak vrijdag kritiek als zou het kabinet nu een mager pakket aan maatregelen hebben genomen. ‘Er gebeurt meer dan ooit tevoren’, zei de premier.

Hij voelde zich niet aangesproken door kritiek van Essent-topman Boersma die donderdag aangaf dat hij zich onheus behandeld voelt door vooral de CDA-bewindslieden. ‘Er is geen sprake van enige poging mensen zwart te maken. Het gaat mij ook niet om persoon X of Y, het gaat om de functie’, zei Balkenende. Zijn eerdere pleidooi tot ‘naming and shaming’ betekent wat Balkenende betreft dan ook niet dat het CDA Boersma persoonlijk heeft aangesproken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden