Kabinet voorziet half miljard aan tegenvallers in komend jaar

Het kabinet loopt het risico volgend jaar een half miljard gulden meer uit te geven dan is afgesproken. Maar de sociale fondsen, die los staan van het rijk, zullen volgend jaar juist een miljard gulden overhouden op hun begroting....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De Kaderbrief is de eerste aanzet voor de besprekingen over de rijksuitgaven in 1996. De departementen zullen de overschrijding op de rijksbegroting moeten compenseren door extra te bezuinigen. De meevaller op de sociale zekerheid zal worden teruggegeven aan de belastingbetalers via lagere premies.

Voornaamste oorzaak van de tegenvaller zijn de oplopende kosten van de opvang van asielzoekers, die staatssecretaris Schmitz van Justitie eerder al heeft aangekondigd. Asielzoekers blijven langer in de opvangcentra, omdat de behandeling van hun aanvragen langer duurt dan gepland. Die vertragingen leiden ook in 1997 en 1998 tot extra kosten, waardoor het kabinet tot 1999 één miljard gulden meer denkt kwijt te zijn aan asielopvang dan begroot.

De meevaller in de sociale zekerheid in 1996 is het gevolg van het dalend aantal personen dat een beroep doet op de verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid WAO en AAW, en van de dalende bijstandsuitkeringen. Ook dit jaar zullen zo enkele honderen miljoenen worden bespaard. Voorwaarde is dat de departementen hun bezuinigingen, zoals afgesproken in het regeerakkoord, helemaal uitvoeren.

De ministeries hebben bij Zalm meer geld geëist voor extra uitgaven voor in totaal meer dan drie miljard. Alleen de claim van minister Sorgdrager van Justitie op driehonderd miljoen voor duizend nieuwe cellen lijkt enige kans te maken.

Donderdag vergadert het kabinet voor het eerst over de uitgaven van de begroting 1996. De inkomsten, waaronder de belastingen, premies en daarmee de koopkracht, komen in augustus aan de orde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden