Kabinet voor opheffing wapenembargo China

Het kabinet gaat akkoord met het opheffen van het wapenembargo tegen China, dat de Europese Unie in 1989 heeft ingesteld na het bloedig neerslaan van een studentenopstand...

ANP

Volgens hem zouden de verhoudingen met China sterk worden geschaad als Nederland als enige EU-lidstaat voor handhaving van het wapenembargo zou blijven pleiten. Ook de positie van Nederland in Europa zou schade lijden. Nederland is de tweede helft van dit jaar voorzitter van de EU.

Het kabinet gaat met zijn opstelling in tegen de wens van de Tweede Kamer. Die wil het wapenembargo handhaven omdat de mensenrechten in China nog onvoldoende zijn verbeterd.

Volgens Balkenende gaat het in China wel wat beter op dat gebied, 'al zijn we er nog niet'. De premier wees er verder op dat ook de economische betrekkingen met China steeds beter worden.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken zei vrijdag dat Nederland 'China niet steeds voor de laatste maal moet waarschuwen. We moeten dat land niet steeds in het verdomhoekje zetten.'vMinister Bot van Buitenlandse Zaken zal de Kamer een van de komende dagen schriftelijk van het kabinetsstandpunt

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden