Kabinet vindt tekort van 0,4 procent acceptabel

Het kabinet gaat 1,3 miljard euro extra bezuinigen om de economische tegenwind op te vangen. Premier Balkenende en minister Hoogervorst van Financiën willen niet de hele tegenvaller van 3,5 miljard euro wegpoetsen....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Bronnen rond het kabinet bevestigen dat het kabinet genoegen zal nemen met een klein begrotingstekort.

In het regeerakkoord kondigde het kabinet aan de hele periode geen tekort op de begroting te hebben. 'Tot het onmogelijke is niemand gehouden', heet het nu in Den Haag sinds het Centraal Planbureau een nieuwe economische tegenvaller meldde.

Minister Hoogervorst heeft een minder sombere kijk op de begroting dan het planbureau. Zijn ambtenaren verwachten hogere belastinginkomsten en komen uit op een tekort van 0,6 procent van het nationaal inkomen, 0,2 procent lager dan het CPB.

Voor Hoogervorst en Balkenende is het nu de taak 1,3 miljard euro te vinden op de begroting. Dit bedrag komt boven op de 7,1 miljard die het kabinet al van plan was te bezuinigen. Dit was al een record.

Het kabinet vergadert deze week over de economische tegenslag. Vooral de minister van Financiën en de premier hebben afgelopen week druk overleg gevoerd.

Economen reageren ontstemd op de bezuinigingsdrift van het kabinet.

Ook de president van De Nederlandsche Bank, Wellink, ziet de noodzaak van bezuinigen niet.

In het tv-programma Nova suggereerde hij het kabinet te wachten tot het komend voorjaar met eventuele bezuinigingen.

In het kabinet bestaan er ook nog wensen om de economie een oppepper te geven. Minister Heinsbroek van Economische Zaken wil snel lastenverlicht ing. Het kwam hem op veel kritiek te staan, maar hij krijgt steun van het CDA voor het gedeeltelijk teruggeven van het overschot in de sociale fondsen.

CDA-minister van Sociale Zaken De Geus zou achter dit plan staan. Ook de sociale partners zijn er voorstander van. Ambtenaren van de ministeries van Financiën, Economisch Zaken en Sociale Zaken werken aan een pakket waarin WW- en WAO-premieverlaging voor werkgevers wordt mogelijk gemaakt.

Nadeel is dat hiervoor extra moet worden bezuinigd, omdat de teruggave van het overschot ten koste gaat van de staatsschuld en het begrotingstekort.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden