Kabinet vindt alternatief voor Hedwigepolder

Het kabinet heeft een alternatief gevonden voor het ontpolderen van de Zeeuwse Hedwigepolder. De ministerraad praat morgen over een voorstel van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) om de polder toch niet onder water te zetten. Ingewijden hebben dat vanavond bevestigd.

Beeld anp

In het regeerakkoord spraken VVD en CDA vorig jaar oktober af om te zoeken naar alternatieven voor de ontpoldering van de Hedwigepolder. Het vorige kabinet had daar ook naar gezocht, maar kwam uiteindelijk toch tot de conclusie dat onder water zetten van de polder onvermijdelijk was, gezien het verdrag met Vlaanderen over natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde.

In plaats van de 300 hectare van de Hedwigepolder wordt er nu aan gedacht om de Rammekenshoek ten oosten van Vlissingen onder water te zetten. Ook kan de aanleg van schorren langs de Westerschelde zelf nieuwe natuur opleveren.

De Tweede Kamer vroeg de afgelopen maanden keer op keer om een rapport van het bureau Deltares, dat onderzoek deed naar alternatieven voor het onder water zetten van de Hedwigepolder. Maar Bleker meldde dat de resultaten van het onderzoek eerst extern moeten worden getoetst. Hij beloofde wel dat de Kamer voor het zomerreces zowel een kabinetsstandpunt zou krijgen en daarnaast het rapport-Deltares.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden