Kabinet verzwijgt details begroting

Kabinet in hoofdlijnen eens over bezuinigingen...

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Den Haag Het kabinet is het ‘in hoofdlijnen’ eens over bezuinigingen voor de komende jaren. ‘We hebben belangrijke beslissingen genomen’, zei minister-president Balkenende vrijdagavond na afloop van een lange ministerraad.

Waarop precies bezuinigd gaat worden wilde Balkenende nog niet zeggen. Het kabinet stuurt de details binnen een maand naar de Kamer, heeft minister Bos van Financiën aan Kamervoorzitter Verbeet laten weten.

Ministers moeten de tegenvallers in hun begrotingen de komende jaren zelf opvangen. Dit jaar vallen de grootste gaten bij minister Klink van Volksgezondheid. Hij moet een oplossing vinden voor 1 miljard euro, waarvan ongeveer 400 miljoen euro aan hogere specialistensalarissen. Minister Donner van Sociale Zaken heeft tegenvallers ter waarde van ongeveer 300 miljoen euro.

Naast de ‘reguliere’ bezuinigingen, heeft het kabinet ook besloten hoe het de 1,8 miljard euro aan structurele bezuinigingen wil invullen die vanaf 2011 staan gepland. PvdA, CDA en ChristenUnie spraken vorige maand bij de onderhandelingen over het crisispakket af om in dat jaar te beginnen met het afbetalen van de staatsschuld, die door de recessie en de kredietcrisis snel oploopt. Ruim 600 miljoen van dat pakket komt voor rekening van de lagere overheden, de gemeenten en provincies.

Volgens een ingewijde vonden de onderhandelingen vrijdag plaats in een ‘opmerkelijk goede sfeer’, zeker gezien de problemen die de coalitie de afgelopen week had met het besluit over de eventuele aanschaf van JSF-testtoestellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden