nieuws

Kabinet versoepelt, onder voorbehoud, de coronabeperkingen

Dinsdagavond kondigt het kabinet tijdens de persconferentie een reeks versoepelingen van de coronamaatregelen aan die 19 mei moeten ingaan. Wel zullen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een voorbehoud maken: gaat het slecht met de coronasituatie in het land, dan gaat er een streep door de versoepelingen.

Op dit moment is binnen sporten verboden. Beeld Arie Kievit
Op dit moment is binnen sporten verboden.Beeld Arie Kievit

Het kabinet kijkt voor het schrappen van de maatregelen naar de besmettingscijfers en de opnames in ziekenhuizen en op de ic's. Als die onvoldoende teruglopen, worden die versoepelingen begin volgende week alsnog teruggedraaid. De kans dat dat nodig is, wordt klein geacht. Dat zeggen bronnen in de omgeving van het kabinet.

De versoepelingen waar het om gaat, betreffen fase 2 van het Openingsplan dat de regering in april lanceerde. Die tweede fase zou op 11 mei van kracht worden, maar werd al eens uitgesteld. Dan gaat het om het openstellen van doorstroomlocaties, de al sinds half december gesloten attracties in de openlucht waar bezoekers circuleren, zoals dierentuinen en pretparken.

De mogelijkheden voor buitensporten worden verruimd, de sportscholen mogen weer open, er kan weer muziekonderwijs worden gegeven. Ook musea en culturele instellingen zouden kunnen heropenen voor mensen met een negatieve coronatest. Die kunnen dan ook, beperkt, weer sportwedstrijden bezoeken.

Een andere mogelijke verruiming is een langere openstelling van de terrassen. Die zouden dan van 7 uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds open mogen, nu is dat nog van 12 tot 18 uur.

Het aantal ic-opnamen vertoont al enige tijd een gunstige ontwikkeling. Sinds begin april daalde het aantal wekelijkse opnamen met 23 procent, ook maandag liep het aantal ic-opnamen terug. Een daling van 20 procent is de norm die wordt aangehouden om verdere versoepelingen mogelijk te maken.

De daling van gewone ziekenhuisopnamen voldoet nog niet aan de norm van het OMT. Ook daarvoor wordt een afname van 20 procent aangehouden, de daling bedroeg 12 procent.

Het wereldwijd negatief reisadvies dat tot 15 mei geldt, wordt ingetrokken. In plaats daarvan wordt de situatie per land beoordeeld, afhankelijk van de ernst van de besmettingen.

Rutte en De Jonge zullen op de persconferentie ook ingaan op de mogelijke gevolgen voor fase 3 van het Openingsplan, die gepland staat voor 26 mei. Dan zouden onder meer de restaurants weer open moeten kunnen, het aantal bezoekers aan huis zou naar vier personen gaan en de mogelijkheden om te sporten zouden verder worden verruimd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden