Nieuws

Kabinet versnelt de versoepelingen: meer lucht voor de horeca en de cultuur

Nu het aantal besmettingen blijft dalen, versnelt het demissionaire kabinet de afbouw van de coronamaatregelen. Vrijdag presenteren premier Rutte en minister De Jonge een nieuw pakket dat op zaterdag 5 juni van kracht wordt.

Demissionair minister De Jonge op het Binnenhof in gesprek met journalisten. Beeld ANP - Bart Maat
Demissionair minister De Jonge op het Binnenhof in gesprek met journalisten.Beeld ANP - Bart Maat

Dat nieuwe pakket gaat in elk geval leiden tot meer mogelijkheden voor de horeca en de cultuursector. Het kabinet negeert daarmee een advies van het Outbreak Management Team.

Daarmee haalt het kabinet de derde fase in het stappenplan iets naar voren. Zonder op de details in te gaan, kondigde De Jonge de nieuwe ronde woensdag aan na beraad in het kabinet. ‘Alle cijfers die moeten dalen zijn aan het dalen en alle cijfers die moeten stijgen zijn aan het stijgen.’ Voorwaarde voor nieuwe versoepelingen is wel dat dit zo blijft.

Het RIVM heeft in de afgelopen week zo’n 3.350 besmettingen per dag gemeld. Dat is 29 procent minder dan vorige week en het laagste aantal sinds 5 oktober, aan het begin van de tweede golf. Sinds enkele weken wordt het effect van de vaccinatiecampagne ook in de ziekenhuisbezetting elke dag sterker zichtbaar.

Ingewijden bevestigen dat per 5 juni in grote lijnen de derde fase van de versoepelingen in gaat. Dat zou eigenlijk per 9 juni gebeuren. Thuis kunnen dan voor het eerst sinds vele maanden weer vier personen worden ontvangen. Ook buiten gaat de toegestane groepsgrootte naar vier. Restaurants kunnen ook binnen weer gasten ontvangen (al blijft de groepsgrootte waarschijnlijk beperkt) en ook musea, theaters en bioscopen mogen weer open voor bezoekers. Wel geldt ook daar voorlopig een limiet aan het aantal gasten, die moeten reserveren in een tijdslot. Het is nog niet duidelijk of ook de cafés op 5 juni weer open mogen, zoals minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dinsdag suggereerde.

Met de versnelling van de versoepelingen negeert het demissionaire kabinet het advies van het Outbreak Management Team. Dat liet dinsdag juist weten dat het niet verstandig is om eerder dan 9 juni verder te versoepelen. Eerst moeten de effecten van de eerder doorgevoerde versoepelingen duidelijker zijn, vinden de experts. Afgelopen weekend besloot het kabinet al dat vanaf volgende week de middelbare scholen weer open mogen voor fysiek onderwijs. Nog een week later, per maandag 7 juni, gaan die scholen verplicht open.

Mogelijk komt er per 5 juni ook meer speelruimte voor evenementen en publiek bij sportwedstrijden, op voorwaarde dat bezoekers zich vooraf laten testen. Om dat mogelijk te maken moest De Jonge wachten op de parlementaire goedkeuring van zijn ‘testwet’. Die werd dinsdagnacht aangenomen in de Eerste Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden