DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Kabinet vermaant Rusland opnieuw na inlichtingentriomf

De vier betrapte Russische hackers na aankomst op Schiphol op 10 april 2018, begeleid door een medewerker van de Russische ambassade.
 Beeld Ministerie van Defensie
De vier betrapte Russische hackers na aankomst op Schiphol op 10 april 2018, begeleid door een medewerker van de Russische ambassade.Beeld Ministerie van Defensie

Goedemiddag,

Dankzij ingrijpen van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, bevindt Nederland zich opeens in de voorhoede van de informatieoorlog met Rusland. Nadat het kabinet eerder Moskou al aansprakelijk stelde voor het tragische lot van vlucht MH17, zet het de Russen nu opnieuw in de beklaagdenbank.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief voortaan elke werkdag per e-mail ontvangen? Dat is zo geregeld.

null Beeld

GESPREK VAN DE DAG
Op heterdaad in Den Haag

'Ondermijning van internationale organisaties in ons land door cyberoperaties is onacceptabel.' (Minister Blok van Buitenlandse Zaken)

'Wij zetten de schijnwerper op deze ondermijnende operaties, die alleen in de schaduw kunnen gedijen.' (Minister Bijleveld van Defensie)

'Deze poging om toegang te verkrijgen tot de beveiligde systemen van een internationale organisatie, die zich wereldwijd inspant voor de uitbanning van chemische wapens, toont wederom dat de Russische militaire inlichtingendienst zich niets aantrekt van internationale waarden en de rechtsorde die ons allen beschermt.' (Premier Rutte)

Het mag duidelijk zijn: het is een dag van grote woorden in politiek Den Haag, dat zich plotseling in de aandacht van de wereldpers mag verheugen. Met dank aan de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst , die een slag van betekenis sloeg in de permanente informatieoorlog met Rusland. Aan jaren van geruchten, verdachtmakingen en beschuldigingen door diverse westerse landen, werden donderdag voor het eerst tastbare bewijsstukken toegevoegd.

De Russische spionnen, die in april 2018 onder een diplomatieke dekmantel een digitale inbraak organiseerden bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag (OPCW), hielden kennelijk nauwelijks rekening met de kans dat ze ontdekt zouden worden. Anders is niet te verklaren dat ze zo’n schat aan informatie achterlieten in laptops, telefoons en andere apparatuur: informatie die hen direct linkt aan de Russische militaire inlichtingendienst en aan een reeks affaires waarin Rusland onder vuur ligt.

Informatie bovendien die veel onthult van de Russische buitenlandstrategie. Of het nu gaat om het neerhalen van vlucht MH17, de vergiftiging van dubbelspion Sergei Skripal in Groot-Brittannië, de gifgasaanval in het Syrische Douma of de inmenging in de Amerikaanse verkiezingscampagne: steeds ontkent Moskou voor de schermen er ook maar iets mee te maken te hebben, terwijl achter de schermen kennelijk alle inspanningen zijn gericht op het manipuleren van bewijs.

Hoe nu verder? Washington meldde zich later op de dag met de mededeling dat de vier betrapte Russen samen met drie collega's in de Verenigde Staten worden aangeklaagd wegens het hacken van onder meer een reeks anti-dopingorganisaties. In Den Haag wordt de Russische ambassadeur ontboden bij minister Blok. Het kabinet beraadt zich op verdere maatregelen, die dan wel in internationaal verband genomen moeten worden. De Tweede Kamerleden dringen al aan op verscherping van de sancties.

En Moskou? Dat ontkent alles.

DEBAT VAN DE DAG
Het lot van Unilever

De gebroederlijke samenwerking met de Britten tegen de Russen, neemt niet weg dat de bondgenoten een stukje verderop verwikkeld zijn in een pittig potje touwtrekken: kiest Unilever echt voor Nederland of blijft het hoofdkantoor toch in Londen?

Als de aandeelhouders een streep door het verhuisplan zetten, is dat een gevoelige nederlaag voor de Unilevertop, maar evenzeer voor het Nederlandse kabinet dat dan ineens de voornaamste reden voor het afschaffen van de dividendbelasting ziet wegvallen. Die wetenschap trekt een slagschaduw over de Algemene Financiële Beschouwingen, waar het kabinet vandaag voor de laatste keer probeert de oppositie te overtuigen van het nut van de afschaffing.

Staatssecretaris Menno Snel (l.) en minister Wopke Hoekstra van Financiën tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer. Beeld ANP - Bart Maat
Staatssecretaris Menno Snel (l.) en minister Wopke Hoekstra van Financiën tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.Beeld ANP - Bart Maat

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Vragen of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief voortaan elke werkdag per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden