Kabinet verlengt missies Libanon, Irak en Bosnië

De Nederlandse missies naar Libanon, Irak en Bosnië-Herzegovina worden verlengd. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten...

ANP

Nederland helpt voor de kust van Libanon mee aan het voorkomen van wapensmokkel naar Libanon. Deze UNIFIL-missie zou in augustus aflopen, maar wordt nu met zes maanden verlengd. Op verzoek van de Verenigde Naties, Israël en Libanon levert Nederland nu afwisselend een fregat en een bevoorradingsschip.

In Irak wordt de Nederlandse bijdrage aan een NAVO-trainingsmissie voor de opbouw van de Iraakse veiligheidssector ook verlengd van medio augustus tot half februari 2008. Nederland is al vanaf 2005 betrokken bij de opleiding en training van leden van veiligheidsorganisaties. Omdat de Irakezen steeds meer taken van de NAVO zelf overnemen, wordt de omvang van de missie teruggebracht van de huidige vijftien naar zeven militairen. Volgens het kabinet verloopt de missie ondanks de problemen in Irak nog steeds volgens schema.

De EU-missie EUFOR in Bosnië-Herzegovina wordt met twaalf maanden voortgezet tot juni 2008. EUFOR heeft eind 2004 de stabilisatietaken en naleving van de Dayton-akkoorden overgenomen van de NAVO-troepenmacht SFOR. De Nederlandse bijdrage aan deze EUFOR-troepenmacht bestaat uit 85 militairen die vooral in zogenoemde verbindings- en observatieteams werken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden