nieuwscoronacrisis

Kabinet verlengt coronaregime tot en met 28 april – en ‘maak geen plannen voor meivakantie’

Nederland blijft ook de komende weken grotendeels op slot. Alle reeds afgekondigde coronamaatregelen worden verlengd tot en met 28 april. ‘Het is nog veel te vroeg om terug te schakelen’, aldus premier Mark Rutte, die Nederlanders ook al opriep om geen reisplannen te maken voor de meivakantie.

Frank Hendrickx en Remco Meijer
Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdens de persconferentie dinsdag. Beeld ANP
Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdens de persconferentie dinsdag.Beeld ANP

Door het nieuwe besluit blijven horeca, culturele instellingen, sportverenigingen, kinderdagverblijven en fitnessclubs na de eerder afgekondigde datum van 6 april nog eens ruim drie weken gesloten. Scholieren moeten nog zeker tot en met de meivakantie thuis zitten.

‘Het goede nieuws is dat we nu geen extra maatregelen hoeven te nemen', zei Rutte tijdens een persconferentie na afloop van beraad met de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Behalve de premier zitten in dat crisisteam de drie vicepremiers, de betrokken vakministers en de voorzitter van het Veiligheidsberaad (de 25 veiligheidsregio’s).

In dit dossier leest u de laatste ontwikkelingen en alles wat u verder moet weten over het coronavirus.

Het MCCb heeft uiteindelijk niet besloten om de maatregelen ook alvast voor de hele meivakantie af te kondigen, een optie die wel op tafel lag. Rutte: ‘We kunnen nu niet verder dan drie weken vooruitkijken. Dan vind ik het niet bij het volwassen, democratische, trotse Nederland passen om de maatregelen nu al door te trekken tot 10 mei.’

Dat mensen nu toch kunnen gaan nadenken over vakantietripjes, neemt de premier op de koop toe. ‘Iedereen moet zijn eigen plannen maken voor die meivakantie, mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid, maar mijn advies is: doe het niet.’

Campings en vakantieparken hoeven ook nog niet verplicht hun deuren te sluiten. De veiligheidsregio’s kunnen wel zelf in hun gebied ingrijpen als op vakantielocaties onvoldoende afstand wordt gehouden. Ook is het verboden om gemeenschappelijke was- en toiletruimtes open te houden.

Rutte prees tijdens de persconferentie meerdere keren het ‘aanpassingsvermogen’ en de ‘zelfdiscipline’ van de Nederlanders. ‘We vragen niet aan iedereen om thuis te blijven. Maar dan moet iedereen zich wel aan de voorschriften houden. We zien dat mensen dat begrijpen. Wat in een land als Nederland niet werkt, is een regering die zegt: je mot dit, je moet zus. In een democratie kunnen we het alleen met z'n allen doen.’

Kamerdebat

De premier leek daarmee ook al een voorschot te nemen op het Kamerdebat van woensdag over de coronacrisis. Zeker partijen als de PVV en Forum voor Democratie pleiten al langer voor een veel strengere lockdown. PVV-leider Geert Wilders zei eerder dat Rutte ‘met levens speelt’ door onvoldoende strenge maatregelen te nemen.

De premier benadrukte tijdens de persconferentie dat het normale leven voorlopig niet zal terugkeren en dat Nederland door ‘een van de heftigste crises buiten oorlogstijd’ gaat. Hij noemde het ‘zeer reëel’ dat het huidige pakket nog langer van kracht blijft. ‘We hopen eind april héél voorzichtig weer een deel van het leven normaal op te pakken, maar dat is allerminst zeker. Het kan zijn dat het op dit niveau door moet. We realiseren ons dat we veel van mensen vragen, maar het verloop van de bestrijding van de ziekte laat geen ander besluit toe.’

Het kabinet zal ruim voor 28 april opnieuw een afweging over de maatregelen maken. Rutte, die bleef herhalen dat het kabinet bij alle beslissingen afgaat op ‘’de adviezen van deskundigen’, toonde zich voorzichtig optimistisch over de huidige aanpak, maar erkende ook dat de onzekerheid groot blijft. ‘We zien héél voorzichtig wat groene grassprietjes, maar de besmettingen gaan door en we moeten kijken naar de capaciteit van de zorg, de druk op de ziekenhuizen blijft groot. Het is veel te vroeg om terug te schakelen.’

Meer testen

Ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid erkende dat het overal in de zorg ‘piept en kraakt’. Niet alleen dreigt er een tekort aan ic-bedden, ook het personeelstekort speelt op. De Jonge benadrukte dat bij alle beslissingen die het kabinet neemt de volksgezondheid vooropstaat.

De Jonge kondigde wel aan dat het aantal testen op het virus de komende weken minstens verviervoudigd zal worden. In eerste instantie zal vooral het zorgpersoneel binnen én buiten ziekenhuizen getest gaan worden, maar mogelijk wordt dat later uitgebreid naar andere groepen. Ook komt er een onderzoek naar mensen die mogelijk immuniteit hebben opgebouwd. ‘Testen, testen, testen, dat is wat we de komende tijd gaan doen’, aldus De Jonge.

Rust in de Haarlemse binnenstad. Beeld BSR Agency
Rust in de Haarlemse binnenstad.Beeld BSR Agency

De persconferentie vond dit keer pas dinsdag plaats en niet op maandag, omdat het kabinet meer voorbereidingstijd wilde nemen voor het toelichten van de besluiten. De afgelopen weken ontstond er meerdere keren onduidelijkheid over wat het kabinet nou precies bedoelde. De veelbesproken persconferentie van 23 maart, waar vier bewindslieden het woord voerden, was ook volgens Rutte zelf ‘te rommelig’ geweest. In een Kamerdebat vorige week zei hij: ‘Het moet strak.’ Dit keer waren alleen de premier en De Jonge aanwezig.

Een opsteker was er dinsdag ook voor het kabinet. Uit een opiniepeiling van I&O Research bleek dat een grote meerderheid van de Nederlanders de corona-aanpak van het kabinet-Rutte steunt.

ALLE BEPERKENDE MAATREGELEN OP EEN RIJ

Deze aanscherping geldt vanaf nu tot en met 28 april:

-Bij voorkeur geen binnenlandse vakanties, ook niet in de meivakantie

Bestaande maatregelen blijven nu gelden tot en met 28 april:

-Iedereen blijft zo veel mogelijk thuis, behalve als thuiswerken niet mogelijk is, om boodschappen te doen, of een luchtje te scheppen

-Wie hoest of verkouden is, blijft binnen. Als een gezinslid koorts heeft, blijft het hele gezin binnen

-Iedereen houdt 1,5 meter afstand, niemand schudt handen

-Thuis maximaal drie mensen op bezoek

-Winkels die nog open zijn, voeren een deurbeleid; markten letten op voldoende afstand

-Scholen en kinderdagverblijven zijn dicht, behalve voor kinderen met ouders in cruciale beroepen

-Horeca gesloten; bezorgen en afhalen mogelijk

-Sport-, seks- en fitnessclubs, casino’s en sauna’s dicht; coffeeshops alleen open voor afhalen bestellingen

-Musea, concertzalen en theaters dicht

-Uitoefening contactberoepen verboden (bv. kappers, masseurs, nagelstylisten, rijinstructeurs)

-Geen bezoek aan verpleeghuizen; beperkt bezoek aan GGZ-instellingen

-Vakantieparken, campings, stranden en parken kunnen worden gesloten

-Burgemeesters beschikken over noodverordening voor handhaving

Dit blijft gelden tot 1 juni:

-Universiteiten en hogescholen dicht

-Evenementen met vergunning- of meldplicht verboden (waaronder het profvoetbal)

-Alle overige samenkomsten ook verboden, met 4 uitzonderingen:

1. Uitvaarten en huwelijken mogelijk met maximaal 30 personen

2. Religieuze of levensbeschouwelijke samenkomsten mogelijk met maximaal 30 personen

3. Wettelijke verplichte vergaderingen mogelijk met maximaal 100 personen (aandeelhouders, gemeenteraad, Staten-Generaal)

4. Samenkomsten voor continuering van bedrijfsvoering mogelijk met maximaal 100 personen

Lees meer over de gevolgen van het coronavirus in Nederland

Waarom telt Nederland relatief veel doden door het coronavirus?
In Nederland zijn door het coronavirus ruim 60 doden op de 1 miljoen gestorven, aanzienlijk meer dan in bijvoorbeeld China en Duitsland. Nederland heeft na Italië en Spanje een van de hoogste sterftecijfers in de wereld. Hoe komt dat? En kun je de die cijfers wel zomaar vergelijken?

Het begint te knellen met de kinderen thuis: ‘Alsof je aan alle kanten tekortschiet’
Het kabinet maakt dinsdag waarschijnlijk bekend dat scholen en de kinderopvang ook na 6 april nog dichtblijven. Na de eerste twee weken wordt het er in veel gezinnen niet gezelliger op. ‘De scheiding van werk, opvoeding en school is er niet voor niets.’

Een ic-bed is heel wat meer dan een bed met beademingsapparatuur
Extra bedden regelen is het devies, nu voor half april topdrukte op de ic’s wordt verwacht. Maar alleen bedden is niet genoeg. ‘Het ministerie kan wel 2.000 beademingstoestellen bestellen, maar we hebben bij lange na niet genoeg mensen om die te bedienen.’

Kiezersonderzoek: Nederland vertrouwt Rutte, VVD schiet omhoog in de peilingen
Vooralsnog oogst het kabinet hoge waardering voor het leiderschap in de coronacrisis, blijkt uit onderzoek dat I&O Research de afgelopen week deed. De VVD van premier Rutte lijkt er electoraal van te profiteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden