Nieuws
Kabinet vergroot aantrekkingskracht van werknemers met AOW: nog maar zes weken loon doorbetalen bij ziekte
Het kabinet zet een nieuw wapen in tegen de tekorten aan werknemers. Voor werkgevers wordt het nog aantrekkelijker ouderen met een AOW-uitkering aan te nemen. Vanaf juli hoeven zij die ouderen bij ziekte minder lang door te betalen.
Dit meldt minister Karien van Gennip (CDA) van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Nu moeten werkgevers ouderen met een AOW-uitkering bij ziekte dertien weken het loon doorbetalen. Dat wordt zes weken. Voor gewone werknemers geldt een loondoorbetalingsplicht van twee jaar, 104 weken. Tijdens die periode geldt ook het ontslagverbod en de verplichting om terugkeer naar het werk te regelen, de reïntegratie.
De termijn van dertien weken is in 2016 tijdelijk ingevoerd met de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd om verdringing van jongere werknemers te voorkomen. In die tijd was nog sprake van grote werkloosheid. Dat is inmiddels omgeslagen in tekorten aan werknemers, door de hoogconjunctuur en door de vergrijzing.
Vrees voor verdringing
Indertijd werd gevreesd voor verdringing van jongere werkenden, omdat ouderen met een AOW-uitkering veel goedkoper zijn voor werkgevers. Voor de ouderen hoeven geen premies te worden betaald voor bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ouderdom, de AOW. De verplichting het loon door te betalen bij ziekte is ook veel korter. Ook hoeft voor de ouderen bij ontslag geen transitievergoeding te worden betaald.
De opzegtermijn is voor ouderen ook maar één maand, terwijl dat voor jongeren langer is. Wel geldt bij een reorganisatie voorrang bij ontslag voor deze ouderen, boven jongeren.
Toch blijkt uit onderzoek dat er geen sprake is van verdringing. Van Gennip schrijft in de toelichting op het voorgenomen besluit dat zo’n 200 duizend ouderen met een AOW-uitkering nu aan het werk zijn. Daarvan werkt het grootste deel in kleine baantjes, minder dan twaalf uur per week.
Verkorting stond al op agenda
De verkorting van de verplichting om bij ziekte het loon door te betalen stond al eerder op de agenda. Dat ging toen niet door omdat uitkeringsinstantie UWV, dat de loondoorbetalingsplicht bijhoudt, dat administratief niet aankon. Nu is gekozen voor een breuk. Voor degenen die voor juli 2023 uitvallen, gelden de dertien weken loondoorbetaling. Vanaf 1 juli geldt de termijn van zes weken.
Het kabinet verantwoordt de verkorting van de loondoorbetaling met een verwijzing naar het inkomen dat de oudere al heeft: in elk geval AOW en mogelijk een aanvullend pensioen. ‘Deze termijn beschermt de werknemer tegen een abrupte teruggang in inkomen. Een dergelijke termijn is voldoende en passend gezien het andere inkomen waarover werknemers vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd kunnen beschikken. Ten tweede is een termijn van maximaal zes weken een beperkt financieel risico voor de werkgever.’